Leerlingen Markeent adopteren bankje Sint Jozefslaan

In het kader van het Bankjesproject worden in de wijk Keent in Weert verschillende bankjes opgeknapt. Het eerste bankje, bij de telefooncel aan de Sint Josefslaan, ziet er weer piekfijn uit. Leerlingen uit groep 6 van Brede School Markeent hebben ‘hun’ bankje woensdag overhandigd gekregen. Ze hebben niet alleen het bankje gepimpt maar ook geadopteerd.

Bankje adopteren

“Het is een adoptieproject”, zo vertelt Yvonne Vaes, lid van de werkgroep Bankjesproject Weert en oud-directrice van Brede School Markeent. “Iedere organisatie uit de wijk kan zich inschrijven om het bankje te onderhouden, te poetsen, maar ook te melden op het moment als er vandalisme is”. Het is de bedoeling dat zes bankjes ter adoptie aangeboden gaan worden maar als het er meer worden is dat ook niet erg, aldus Vaes.

Bankjesroute

Als alle bankjes zijn opgeknapt moet er een ‘bankjesroute’ door de wijk ontstaan. Vaes: “Daar kunnen mensen elkaar ontmoeten. En zo’n bankje geeft gespreksstof want ieder bankje heeft een thema. Het thema van dit bankje (aan de Sint Jozefslaan, red.) is diversiteit, bij Zuyderborgh komt een bankje dat heet ‘Door de tijd’ … bij de Buurtmoestuin komt een bankje dat gaat over gezonde voeding”.

Een aantal leerlingen uit groep 6 van Brede School Markeent heeft meegeholpen met het pimpen van het bankje aan de Sint Jozefslaan. Zij beschilderden de planken met onder andere een kleurrijke regenboog.

Beschuit met muisjes

Om de adoptie van ‘hun’ bankje te vieren kregen de kinderen uit groep 6 van Markeent de onderhoudspapieren en een onderhoudsbox uitgereikt. Ook was er voor de ‘adoptieouders’ nog iets lekkers. Thera Hurkmans, van Punt Welzijn; “Als er iemand geboren wordt, of geadopteerd is, dan is het in Nederland de traditie om beschuit met muisjes te geven dus dat hadden we vandaag geregeld”

Hulp

Bij het opknappen van de bankjes krijgt de werkgroep hulp uit verschillende hoeken. Niet alleen de leerlingen van Markeent hebben hun steentje bijgedragen. Ook kunstenares Christine Junge en Theo Cardinaal, beide ook woonachtig op Keent, hielpen een handje. “Christine begeleidde bij het schilderen en andere creatieve ideeën die vormgeven werden en Theo Cardinaal is even aangehaakt toen we gingen werken met stof”, zo vertelt Yvonne Vaes.

Tweede bankje

Het tweede bankje dat teruggeplaatst gaat worden is het bankje bij Woonzorgcentrum Zuyderborgh. Binnenkort worden de planken van een epoxylaag voorzien. Dat is een soort hars waardoor de collage die op de planken gelegd is beschermd wordt.

In onderstaande video zie je hoe het terug te plaatsen bankje aan de Zuyderborgh eruit gaat zien en vertellen Guusje, Rafa en Hamza hoe trots ze zijn op hun opgepimpte en geadopteerde bankje aan de Sint Jozefslaan.

Bekijk de video: https://youtu.be/T-y0DiCA_H8