Marian Westheim is 25 jaar verkeersbrigadier

Met haar stopbord in de hand, in een fel-oranje hesje, staat ze van maandag tot en met vrijdag bij de rotonde aan de Ringbaan West – Parklaan / Keulerstraat in Weert. Marian Westheim zorgt er al 25 jaar voor dat de schoolgaande jeugd daar veilig de drukke oversteek kan maken. Niet alleen de kinderen zijn haar daar dankbaar voor. Ook de ouders laten dat geregeld blijken.

“Ik sta hier eigenlijk voor de lagere scholen. Maar sinds Het College hier is sta ik er ook voor de College-scholieren”, zo vertelt ze. Iedere dag zorgt Marian ervoor dat zo’n 500 á 600 scholieren van de basisschool en het voortgezet onderwijs de drukke Ringbaan kunnen oversteken.

Goeie morgen, goeie morgen, goeie morgen

Tegen iedere scholier die haar voorbij fietst zegt ze ’s ochtends ‘Goeie morgen’. Op de vraag hoe vaak deze woorden de afgelopen 25 jaar uit haar mond zijn gekomen: “Een miljoen keer of zo, twee miljoen, drie miljoen .. I don’t know”. Die drie miljoen keer zou best wel eens een heel aardige schatting kunnen zijn.

Contact

Het contact met de mensen, dat vindt Marian leuk aan het werk van verkeersbrigadier. Geregeld stopt een van de scholieren om een praatje met haar te maken. Ze is een soort vertrouwenspersoon voor een aantal kinderen. “Ze komen van alles vertellen; als er wat probleempjes zijn en als ze straf hebben gehad … dat hoor ik dan, de ouders waarschijnlijk niet”.

Bedankje

Met enige regelmaat bedanken ouders Marian voor het veilig over laten steken van hun kroost. “Je krijgt wel eens een bloemetje, een doos bonbons”. Van een mevrouw uit België kreeg ze eens een stenen engeltje: “… gewoon, omdat ik er altijd sta”.

Ziek

In de 25 jaar dat Marian nu verkeersbrigadier is heeft ze door ziekte een periode van bijna 7 maanden geen klaar-over-werk kunnen verrichten. “Ik heb kanker gehad … Dat is even moeilijk geweest maar ik ben er weer bovenop”, zo vertelt ze. In die periode wisten niet veel mensen dat ze ziek was. Scholieren reageerden opgetogen toen ze eenmaal weer terug was: “Je leeft nog! We hebben je lang niet meer gezien”, was een van de reacties. Een andere herinnering die bovenkomt: “Ik weet nog dat toen ik weer terug was een jongen van Het College bij me kwam met een doos bonbons en zei dat hij me gemist had”.

Stoppen?

Marian is nog lang niet van plan te stoppen als verkeersbrigadier, zo is ze stellig. “Er kunnen me maar vier dingen tegenhouden: de politie, de gemeente, Veilig Verkeer Nederland, of ik moet ziek worden”. Marian kan niet zonder de kinderen … en de kinderen niet zonder klaar-over Marian. En dat is een hele geruststelling voor alle ouders waarvan de kinderen iedere dag op de fiets de drukke Ringbaan in Weert moeten oversteken.

In deze video zie je Marian aan het werk als klaar-over.

Bekijk de video: https://youtu.be/ciG4TWUSJHc