Mogelijk verblijf van een wolf rondom Cranendonck

Wolf (archieffoto)

Cranendonck – Onlangs hebben heeft de gemeente Cranendonck een aantal meldingen ontvangen van dieren die waarschijnlijk door een wolf zijn aangevallen. De betreffende wolf verbleef in 2020 en 2021 in natuurgebied De Groote Heide, dichtbij Cranendonck. Eind januari van dit jaar was de wolf weer naar Duitsland vertrokken voor het paarseizoen. In april is de wolf voor het laatst gezien in Limburg.

De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is heel klein. Daarnaast zijn wolven schuwe dieren die mensen over het algemeen mijden. In een normale situatie vormen ze geen bedreiging voor mensen. Mocht je tóch een wolf tegenkomen, blijf dan kalm, geef de wolf de ruimte en neem langzaam afstand. Als de wolf te dichtbij komt helpt het om luid te spreken en gebaren te maken. Je kunt daarnaast ook een melding maken bij wolveninnederland.nl.

Let op je dieren

Heb je dieren, zoals schapen of geiten, dat buiten verblijft? Dan is het slim om hierop te letten. Ook kun je preventieve maatregelen nemen, zoals; het ‘ophokken’ van dieren in een nachthok/kraal, het plaatsen van een geëlektrificeerde afrastering, het inzetten van kuddewaakhonden en het aanbrengen van fladderlinten.

Voor meer informatie over welke preventieve maatregelen geschikt zijn om wolven te weren, bekijk www.bij12.nl.

Subsidie

De provincie Noord-Brabant heeft sinds februari 2022 een subsidieregeling om preventieve maatregelen tegen de wolf te nemen. Schapen- en geitenhouders uit Cranendonck kunnen deze subsidie aanvragen via www.brabant.nl/applicaties/producten/natuur__preventieve_maatregelen_wolvenschade_subsidie_152474

Verder goed om te weten: wolvenschade aan landbouwhuisdieren kun je uiterlijk binnen 24 uur melden via het nummer 085 – 486 22 22.