Omgekeerde Nederlandse vlaggen op Ringbaan Weert

Je ziet het steeds vaker, de omgekeerde Nederlandse vlag. De oorsprong hiervan ligt bij de scheepvaart. In de 16e eeuw betekende de omgekeerde vlag dat een schip in nood was. Anno 2022 staat het symbool voor de boerenprotesten en is de boodschap: de boeren / ons land is in nood.

Bij de boerenprotesten op snelwegen en bij distributiecentra werden de omgekeerde vlaggen (blauw – wit – rood) opgehangen aan de landbouwvoertuigen. Nu heeft het protest een nieuwe en publieksvriendelijke vorm aangenomen.

Ringbaan

Er zijn recentelijk omgekeerde vlaggen opgehangen aan lantaarnpalen bij rotondes en kruisingen aan de Ringbaan van Weert. Het gaat voornamelijk het zuidelijke deel van de Ringbaan. Ook in Nederweert, bij rotonde Roost, hebben de boeren omgekeerde vlaggen opgehangen.

Boodschap

Het ophangen van de omgekeerde vlaggen is bedoeld als boodschap richting politiek Den Haag. De landelijke overheid wil de uitstoot van stikstof flink gaan reduceren. Dit heeft een grote impact op agrarische ondernemers. De boeren vrezen dat ze gedwongen worden om te stoppen met hun bedrijf. Ze vinden tevens dat de overheid de boeren als makkelijk doelwit ziet en er andere oplossingen mogelijk zijn om de stikstof te reduceren.

Verdeeld

Op de vlaggenactie wordt verdeeld gereageerd. Je ziet dat mensen uit sympathie ook een omgekeerde vlag in hun tuin of aan de woning plaatsen. Anderen vinden het respectloos richting de veteranen.

Peiling

De omgekeerde Nederlandse vlag ophangen als protest richting de landelijke overheid


Bekijk je dit bericht via de app en wil je stemmen? Klik dan op deze link.