Het kunst- en cultuurprogramma RAAK! prikkelt het brein

Algemeen Informatie Weert Reageer 3 min. leestijd

De diagnose beginnende dementie of niet aangeboren hersenletsel gaat gepaard met grote veranderingen, voor de persoon zelf en voor de directe omgeving. Het kunst- en cultuurprogramma RAAK! prikkelt het brein en raakt de beleving. Het biedt betrokkenen even de broodnodige afleiding en ontspanning. De kracht van het programma, dat op dinsdagmiddag bij RICK plaatsvindt, ligt in het moment. Deelname is vrijblijvend.

RAAK! is een kunst- en cultuurprogramma voor thuiswonende mensen met beginnende dementie of niet aangeboren hersenletsel (NAH) en voor hun partner, dierbare en/of mantelzorger! Franz en Ellie, een deelnemend echtpaar vertellen: “Beiden vinden we het heel fijn dat je met lotgenoten heel vrij omgaat in een totaal andere setting dan in je eigen woning”.  Ze verheugen zich iedere week op het dinsdagmiddaguitje bij RICK, waar ze weer samen leuke dingen doen en vooral de contacten met de mensen een meerwaarde vinden. “Het klikt gewoon. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. We zijn blij met dit initiatief.”

Het is wetenschappelijk bewezen dat actief deelnemen aan deze activiteiten het proces van dementeren kan vertragen. Kunst en cultuur dragen bij aan een positieve gezondheid.

Na het eerste blok in april, waarin kennis is gemaakt met elkaar, met verschillende kunstvakken en de docenten, zijn tot begin juli verhalen/gedichten en beeldende kunst aan bod geweest. In de maanden september en oktober gaan de deelnemers op dinsdagmiddag aan de slag met muziek en dans.

“Deelnemers komen soms tot dingen waar ze zelf verbaasd over zijn of wat hun mantelzorger verrast”, vertelt Cokky, een van de docenten. “Dan zie je mensen genieten en ook weer een beetje groeien in zelfvertrouwen, zichzelf even terugvinden. Het is onze taak om deelnemers – zowel de persoon zelf als begeleider – in de hoofdrol te zetten en totaal zonder verwachtingen mee te bewegen. Genieten, dat is het toverwoord.”

Punt Welzijn, RICK, Stichting Alzheimer Nederland, Alzheimer Café Weert, ZorgMies en Hulp bij Dementie werken in dit project samen om met actieve cultuurparticipatie thuiswonende mensen met dementie of NAH en hun partner/mantelzorger te bereiken en te raken. Wanneer je na het lezen van dit bericht interesse hebt om deel te nemen, meld je dan aan. Dit kan telefonisch bij Punt Welzijn (0495-6979000 of online bij RICK.

Dankzij investeringen door diverse partijen is deelname kosteloos. Tussentijds in- en uitstappen is geen enkel probleem.

Bekijk een video: https://youtu.be/eIp3OomhfOk

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie