Ciao, tot ziens Porta Mosa

Op zondag 18 september is het echt zover. Dan sluit Nicola Balzano definitief de deuren van Ristorante Porta Mosa aan de Maaspoort in Weert.

Wie Porta Mosa binnenstapt, kijkt direct in de keuken. Op het fornuis staan de pannen te koken en te borrelen. Nicola is druk bezig in de keuken. Met oog voor detail. Zijn passie voor koken straalt ervan af. Al 27 jaar kookt Nicola, zoals hij dat in Zuid-Italië heeft geleerd.

Nicola groeide tot zijn 18e op in Mola di Bari, een vissersdorp gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Apulië. Na het behalen van zijn koksdiploma, gaat Nicola op bezoek bij zijn broer in België. Na een stapavond in Weert blijft hij daar hangen.

Inburgering

Nicola past zich snel aan. De eerste viertien jaar werkt hij bij Weegels Beton in Weert. Hij voetbalt in zijn vrije tijd bij Wilhelmina ’08 en wordt jeugdtrainer. Vervolgens sluit hij zich aan bij carnavalsvereniging De Krubbebieters. Echter, het ondernemerschap trekt en Nicola opent kledingboetiek La Bamba (Chewan).

Porta Mosa

Maar de passie voor het koken bleef. Op 27 januari 1996 opent Nicola samen met zijn vrouw Annemieke Bukkems Ristorante Porta Mosa. “In het begin is het lastig om de Weertenaren ervan te overtuigen dat de Italiaanse keuken meer is dan alleen spaghetti en lasagna”, lacht Nicola. Maar hij zet zijn eigen ideeën door. Het restaurant wordt steeds populairder. Zo zelfs dat gasten moeten reserveren om verzekerd te zijn van een plekje.

Inmiddels is dochter Gianna geboren. Na een aantal jaren blijft Annemieke thuis om voor Gianna te zorgen en Nicola verder achter de schermen te ondersteunen. Schoonzus Liesbeth vervangt haar in de bediening. Later geholpen door de inmiddels opgegroeide Gianna.

Menukaart

Porta Mosa heeft natuurlijk een menukaart, maar veel trouwe gasten hebben deze niet nodig. Die zeggen: “Nicola maak maar wat!” Vermaard zijn de kleine hapjes, die steeds weer verrassend zijn. Door de heerlijke gerechten en de persoonlijke aandacht voor zijn gasten zijn er vele vriendschappen ontstaan. Dit mondde uit in verschillende groepsreizen die Nicola samen met gasten heeft gemaakt naar Zuid-Italië.

Vervolg

Ristorante Porta Mosa sluit dan wel zijn deuren maar blijft op Facebook bestaan. Het is de bedoeling het organiseren van de groepsreizen naar Italië in de toekomst voort te zetten.

Dankwoordje 

Nicola, Annemieke, Liesbeth en Gianna willen al hun gasten, personeel en ondersteunende vrienden en kennissen nog graag héél hartelijk danken voor deze mooie jaren bij Porta Mosa. Het is en blijft onvergetelijk,

Grazie, grazie 

Ciao, Ciao


Een bijdrage van Arjanne van Voorst