Demonstratie bij AZC in Budel: ‘Stop de overlast’

Budel – Tijdens de open dag van het AZC in Budel vond vandaag een demonstratie plaats. Enkele tientallen inwoners van de gemeente Cranendonck lieten van zich horen. Ze zijn de overlast beu en willen dat het AZC zo snel mogelijk dicht gaat.

Er werd een groot spandoek geplaatst en mensen liepen met bordjes rond waarop stond: “De tijd van gaan is nu gekomen. Cranendonck weer veilig”. Het protest volgt na een hele reeks van incidenten die een aantal bewoners veroorzaakt in de dorpen Budel en Maarheeze.

Vooral Maarheeze ondervindt veel overlast door bewoners van het AZC die uit zogenaamde ‘veilige landen’ komen zoals Marokko, Algerije en Tunesië. Vorige maand deed de rechter nog uitspraak in een zaak waarbij een bewoner van het AZC vier vrouwen had aangerand. Hij kreeg hiervoor een celstraf. En vorige maand vond er nog een incident plaats op het bedrijventerrein nabij het NS-station in Maarheeze waarbij twee fietsendieven werden betrapt.

Verklaring

In een verklaring laten de demonstranten weten: “Wij als inwoners zijn het zat! Echte vluchtelingen zijn welkom, maar na bijna 10 jaar AZC is het genoeg geweest. De incidenten in de gemeente Cranendonck blijven zich maar opstapelen. Hoelang moet het doorgaan voordat het dalijk echt een keer uit de hand gaat lopen? Steekpartijen, vechtpartijen, diefstallen, intimidaties, aanrandingen enz. Mensen voelen zich onveilig in hun eigen dorp. Stop de criminaliteit, sluit zo snel mogelijk het AZC. Iedereen is toe aan rust en een veilige leefomgeving!”

Gesprek met staatssecretaris

Een aantal dagen geleden gingen burgemeester Roland van Kessel en wethouder Hennie Driessen is gesprek met de verantwoordelijk staatssecretaris over de situatie rondom het AZC. Ook ging de staatssecretaris in gesprek met inwoners. De bewoners konden hun zorgen uiten over de huidige overlast en hun opinie geven over de opvang van asielzoekers in Cranendonck. Er werd ook gekeken naar de toekomst. In 2024 verloopt immers de ontheffing op het bestemmingsplan voor de huidige locatie.

Demonstratie goed verlopen

De demonstratie bij het AZC vond plaats voor de hoofdingang en de politie hield een oogje in het zeil. De demonstratie verliep zeer gemoedelijk en er werd zelf een biertje gedronken.

Bekijk een video: https://youtu.be/9ZG2lVv_-Ss