Mart is al 60 jaar koster

Mart Verheijden werd op zijn 14de door de kapelaan gevraagd of hij koster wilde worden. Zijn moeder gaf hem toestemming maar dacht dat hij het niet langer dan twee weken zou volhouden. Ze had het goed mis: afgelopen zaterdag vierde Mart zijn 60-jarig jubileum als koster van de Sint-Matthiaskerk op Leuken.

Jongste koster

Naar alle waarschijnlijkheid is Mart de jongste koster die ooit in Limburg aan de slag ging. Eigenlijk moesten kosters destijds een opleiding volgen op het Rolduc Grootseminarie, de priesteropleiding in Kerkrade. Voor Mart werd een uitzondering gemaakt. Hij leerde het vak van de kapellanen en priesters die hij in die 60 jaren diende. “En tot op der dag van vandaag leer ik nog”, zo vertelt hij.

Onderscheiding

In de Sint-Matthiaskerk op Leuken werd tijdens de zaterdagavonddienst stilgestaan bij het 60-jarig jubileum van Mart. Pastoor Krewinkel mocht namens het Bisdom Roermond hem de onderscheiding Sint Tarcisius opspelden. Dit is teken van waardering voor misdienaars en acolieten, een rol die Mart tijdens de mis ook vaak vervult.

Tijdens zijn 25-jarig jubileum, in 1987, ontving Verheijden al een Pauselijke onderscheiding.

Altaar en spreekstoel

Koster Mart is de afgelopen weken onder andere druk in de weer geweest met de verhuizing van een altaar en spreekstoel. Deze kwamen uit de Moeselkerk. Tijdens de mis, afgelopen zaterdag, werd het ‘nieuwe’ altaar door pastoor Krewinkel gezegend.

Op de vraag wat hij als koster verder allemaal voor werkzaamheden verricht antwoord Mart: “Het altaar klaarmaken voor de dienst, dan moeten er kaarsen en hosties besteld worden; dat doe ik allemaal verzorgen”.

In onderstaande video vertelt Mart Verheijden wat het mooie is aan het vak van koster en zie je hoe het ‘nieuwe’ altaar van de Sint-Matthiaskerk werd gezegend.

Bekijk de video: https://youtu.be/jttcnjfuJoY