Open Monumentendag met thema ‘Duurzaamheid’

Algemeen Uitgaan Uitgelicht Weert Reageer 4 min. leestijd
Archieffoto - Kloostertuin en St. Martinuskerk vanuit St. Louis

In het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 september vindt de jaarlijkse VriendenLoterij Open Monumentendag weer plaats. Overal waar de witgele vlag van de Open Monumentendag wappert, kun je gratis een kijkje nemen in een monument of deelnemen aan een activiteit. Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Duurzaamheid’.

Wethouder Suzanne Winters: “Monumenten zijn duurzame bouwwerken. Ze hebben de tand des tijds doorstaan en vertellen veel over onze (Weerter) geschiedenis. Tijdens de Open Monumentendag krijgt iedereen de kans om een kijkje te nemen op deze bijzondere plekken.”

Monumenten in de binnenstad

Zaterdag 10 september ligt de nadruk op monumenten in en rond de binnenstad. Op deze dag worden in de St. Martinuskerk diverse rondleidingen verzorgd en vind je extra informatie en leuke feitjes over het monument via de QR-codes die door de gehele kerk zijn aangebracht. Ook kun je de vele trappen trotseren door aan de toren een bezoek te brengen. Daarnaast stellen de zusters Birgittinessen hun tuin weer open. Wist je dat deze zusters hier van 1847 tot 1895 een armenschool voor arme en behoeftige meisjes hadden?

Ook bij het onlangs nieuw ingerichte en geopende kasteelpark Nijenborgh kun je een kijkje nemen. Daarnaast zijn de Bethelkerk, het Fatima Huis, het Franciscus Huis en de St. Annamolen op Keent te bezoeken. Deze monumenten zijn op zaterdag en zondag te bezoeken.

Om 11.00 en 12.00 uur nemen de Stadsgidsen je mee met een stadswandeling waarbij je vele monumenten tegenkomt. De wandelingen starten vanaf de Markt in Weert. Aanmelden is verplicht via [email protected].

Monumenten in Weerter wijken en dorpen

Zondag 11 september ligt het accent op de monumenten in de Weerter wijken en dorpen. In het kunstcentrum Lichtenberg exposeert Stichting Kunstcentrum Weert het succesvolle kunst-participatie project “VerWEERT Hout” en is de Mariakapel op het complex geopend.

De voor Weert zo karakteristieke molens ontbreken niet in het programma. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de stellingmolen De Hoop in Swartbroek of De Nijverheid in Stramproy. Ook de Bakkes en Meuletuin Nijsmeulebuûrt stelt haar tuinpoorten voor je open. Proef hier versgebakken vlaai uit het bakhuis. In de St. Annamolen van Keent is de expositie ‘De keuze van Jos Hebben’, bestaande uit 25 natuur- en weerfoto’s uit het GrensPark Kempen~Broek.

Onder leiding van de Stadsgidsen kun je zondag 11 september om 10.00 uur het ‘rondje Weert’ fietsen. Aanmelden is verplicht via [email protected].

Wandel- en fietsroute zonder gids

Je kan de wandel- en fietsroute ook zelfstandig volgen. Deze zijn te vinden in het programmaboekje en op www.erfgoedhuisweert.nl. Houd er wel rekening mee dat niet alle monumenten beide dagen open zijn.

Informatie en routes

Alle informatie en de openingstijden van de Open Monumentendag vind je in het programmaboekje. Dit boekje, de wandelroute en de fietsroute kun je gratis afhalen bij het informatiepunt. Hier krijg je ook het allerlaatste nieuws en eventuele wijzigingen van het programma. Het informatiepunt staat zaterdag 10 september tegenover de St. Martinuskerk aan de Markt en zondag 11 september bij de toegangspoort van kasteelpark Nijenborgh (Biest 1).

Het programma en de fiets- en wandelroutes staan ook op www.erfgoedhuisweert.nl. Volg Open Monumentendag Weert voor de laatste nieuwtjes op Twitter en Facebook (@OMDWeert).

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie