Woningcorporatie stimuleert verhuizen in Cranendonck

Informatiebijeenkomst ‘voorrang en doorstroming’ op 12 september.

Foto via woCom

Cranendonck – Heel veel mensen zoeken een woning. Jongeren die het huis uit willen, gezinnen die aan een volgende stap toe zijn, stellen die uit elkaar gaan en senioren die kleiner en misschien wel gelijkvloers willen gaan wonen. Als het voor al die mensen moeilijk is een woning te vinden die bij hen past, blijven mensen wonen in de woning waar ze nu wonen. Die woningen komen dus ook niet vrij voor andere mensen. Daar gaat woCom iets aan veranderen: met nieuwe ‘voorrangregels’ wil de woningcorporatie een stimulans geven aan mensen die binnen de gemeente Cranendonck willen verhuizen.

Voorrang bij verhuizen

Veel mensen, jong én oud, willen graag binnen hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Begrijpelijk, want daar weten ze de weg en daar wonen de mensen die zij kennen. Bij woCom willen ze verhuizen voor meer mensen mogelijk maken. In een aantal gevallen geeft ze daarom vanaf 1 oktober voorrang aan inwoners die binnen hun gemeente willen verhuizen. De corporatie wil daarmee de doorstroming binnen haar woningbezit stimuleren. En dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen kunnen verhuizen naar een woning die (beter) bij hen past.

Van groot naar beter wonen

“Doorstroming begint voor een groot deel bij oudere mensen die kleiner willen gaan wonen”, vertelt Ankie Verspeek van woCom. “Zij laten ruime woningen achter en die zijn interessant voor de volgende generatie. Daarom bieden we de helft van de vrijkomende nultredenwoningen met voorrang aan voor 65-plussers die in dezelfde gemeente een grote eengezinswoning achterlaten .” Zo’n nultredenwoning heeft alle woonvoorzieningen op één verdieping en is dus levensloopbestendig. Ouderen gaan daardoor beter wonen, wat gelukkig niet automatisch duurder wonen hoeft te zijn. “En als zij verhuizen van een grote huurwoning van woCom naar een beter passende gelijkvloerse woning, komt er een woning vrij die geschikt is voor een gezin met kinderen. Dat gezin laat op zijn beurt een goedkope, kleine huurwoning achter, en die is weer erg geschikt voor iemand die op zichzelf wil gaan wonen. Op die manier krijgen ook jongeren die nog bij hun ouders wonen meer kansen.”

Informatiebijeenkomst in Cranendonck

Op maandag 12 september organiseert woCom voor haar huurders in de gemeente Cranendonck een informatiebijeenkomst. Ben je of ken je een 65-plusser met een grote eengezinswoning die nadenkt over verhuizen naar een gelijkvloerse woning? Dan ben je van 15.00 tot 16.30 uur welkom in Multifunctioneel centrum De Borgh (Dr. Anton Mathijsenstraat 15, Budel). ”We leggen dan de regeling ‘voorrang en doorstroming’ in alle rust uit en vertellen welke acties je zelf kan ondernemen als je -in de toekomst- gebruik wil maken van de regeling. Ook de verhuiscoaches worden bij deze bijeenkomsten voorgesteld.”

Kun je er niet bij zijn? Op www.wocom.nl/doorstroming vind je meer informatie.