Aan samen muziek maken zit geen leeftijd

Algemeen Weert Reageer 7 min. leestijd
Anjes Velzeboer en Theo Peters (Foto door Arjanne van Voorst)

Samen muziek maken kan ook als je wat ouder wordt of bent. Daarvan is het Seniorenorkest van RICK een goed voorbeeld. Iedere vrijdagochtend komen zo’n veertig muzikanten bij elkaar om te genieten van het samenspel en de sociale contacten. Zo ook Anjes Velzeboer (69 jaar) en Theo Peters (67 jaar). 

Vrijetijdsorkest

Anjes Velzeboer is al vijfentwintig jaar lid van het Seniorenorkest. Anjes en Theo noemen het liever het vrijetijdsorkest. “Het lijkt anders alsof het alleen voor ouderen is, maar dat is niet. Ook muzikanten van middelbare leeftijd zijn van harte welkom. Bijvoorbeeld mensen die vroeger een muziekinstrument hebben gespeeld en het weer eens willen proberen. Of die het vroeger nooit hebben gedurfd en het nu graag willen oppakken. Het is helemaal niet erg als je een keer een foute noot speelt. Voorop staat het plezier van het samen maken van muziek” 

Samenspelen

Van kinds-af-aan heeft Anjes Velzeboer in een fanfare gespeeld. “In de jaren zestig waren er weinig meisjes die in de fanfare speelden en de voorzitter moest er toentertijd nog toestemming voor geven.” Anjes kreeg een afgedankte bugel in haar handen geduwd. Ze had zelf liever een saxofoon gehad, maar is van de bugel gaan houden. “Het warme, omfloerste geluid.” De bugel klinkt warmer dan een trompet. Echter door haar onregelmatige werk in de gezondheidszorg moest ze de fanfare vaarwel zeggen. Jaren bleef de bugel in de hoek liggen. “Maar ik miste het samenspelen en heb me aangemeld bij het Seniorenorkest.”

Op latere leeftijd muziek leren

Via Anjes is Theo Peters bij het orkest gekomen. Ze kennen elkaar van het werken in de zorg. Theo is rond z’n vijftigste pas begonnen met muziek. Op school begreep hij niet hoe je de muzieknoten moest lezen. Zijn zoon volgde muzieklessen en toen die stopte, is Theo lessen gaan volgen bij de muziekdocent. Hij is begonnen op de hoorn en later overgestapt naar de trompet en de bugel. Op een gegeven moment hoorde Anjes dat Theo trompet speelde en vroeg: “Is het Seniorenorkest niks voor jou?” Theo is naar een optreden gegaan, bezocht enkele repetitieochtenden en is niet meer weggegaan. 

Humor

Het orkest, dat in 1991 door de toenmalige directeur van de Streekmuziekschool, Toon Janssen, is opgericht, staat al meerdere jaren onder leiding van dirigent Tjeu Snoek. Een gouden greep. “Hij accepteert het als er iets niet goed gaat. Met z’n humor weet hij iedereen erbij te houden.” Hij loopt soms van de bok en kijkt wat er op iemands partituur staat. Op een komische manier vraagt hij: “Je hebt hetzelfde staan als ik, maar waarom speel je het zo anders?” Of: “Ik merk dat je het graag wil spelen, gaan we dat oefenen.” 

“We hebben een leuke groep en er wordt veel gelachen. Bij een foutje zeggen we: “Je zat ernaast of je bent te vroeg.” We kunnen dat van elkaar hebben, omdat we er respect voor hebben dat je op die leeftijd nog muziek kan en wil maken.” De buurman van Theo in het orkest, die op een cornet speelt, is maar liefst 89 jaar en daarmee het oudste lid van het orkest.

Repertoire

De bezetting bestaat uit: piccolo, dwarsfluit, klarinet, sopraansax, altsax, tenorsax, hoorn, fagot, bugel, cornet, trompet, trombone, bariton, bas, piano en slagwerk. Op het repertoire staan vlotte marsen, vrolijke walsen, swingende polka’s, bekende schlagers, filmmuziek, populair klassieke muziek, evergreens en concourswerken uit de onderste klassen. “Samen zetten we er onze tanden in. We proberen het beste uit elkaar te halen. En als je het nog niet zo goed kunt, word je geholpen. Bijvoorbeeld door de partituur aan te passen, een octaaf lager te spelen of het stukje even over te slaan.”

Optredens

Als hoogtepunt noemen Anjes Velzeboer en Theo Peters het vijfentwintigjarig jubileumconcert. “Maar eigenlijk is ieder optreden een feest.” Vijf à zes keer per jaar treedt het orkest op. Dat kan zijn in stadsparken, zorgcentra, tijdens de braderieën en het Cultureel Lint. Maar ook koffieconcerten in de muziekkiosk in Roermond en Helmond. Op de planning staat nu het kerstconcert met het koor Con Amore en het koor Experience uit Budel op 16 december in het Franciscushuis in Weert.

Goede herinneringen heeft Anjes ook aan het meelopen met de jaarlijkse springprocessie in Echternach (Luxemburg). Het is een processie waarbij de deelnemers steeds twee stappen vooruitzetten en een stap terugzetten. “Samen met de andere orkesten speelden we tegelijkertijd dezelfde mars. Dat klonk geweldig tussen de huizen. Voor de grap sloegen drummers met hun stokken op lantaarnpalen en ramen.” 

Sociale contacten

Samen muziek maken is niet alleen heerlijk om te doen, het zorgt ook voor gezelligheid en sociale contacten. “Het is altijd volle bak. Ook op de eerste repetitie na coronatijd. Iedereen had het gemist. En als er iemand ziek is of zoveel jaar is getrouwd dan gaan we daar op bezoek.” 

RICK’s Seniorenorkest reperteert elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in het Muziekhuis, Schuttebeemd 132 in Weert. Belangstelling? Stuur een mailtje naar [email protected] of kom een keer kijken en luisteren onder het genot van een kopje koffie of thee. Uitproberen of het iets voor je is, kan altijd. Je kunt de eerste drie maanden gratis meespelen en dan besluiten of je definitief lid wilt worden.

Meer informatie: https://www.rickraakt.nl/cursusaanbod/cursussen/senioren-orkest-rick

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie