Grote NAVO-oefening vanaf Kleine Brogel ook merkbaar in Weert

Algemeen Belgie Weert Reageer 2 min. leestijd
Gevechtsvliegtuigen F16 (onder) en F35 (boven)

Een hoop kabaal klinkt er deze week in de lucht rondom vliegbasis Kleine Brogel in België. Van daaruit vindt namelijk de jaarlijkse NAVO-oefening ‘Steadfast Noon’ plaats, waarbij geoefend wordt met het afwerpen van kernwapens. Ook in het luchtruim boven Weert is het sinds vandaag merkbaar drukker.

Tijdens deze oefening worden vanzelfsprekend geen echte kernwapens gebruikt, maar dummies, zo weet VRT Nieuws. Ook staat het doorgaan van deze oefening volledig los van de situatie in Oekraïne. Elk jaar testen en optimaliseren gevechtsvliegtuigen uit zeker 10 NAVO-landen hun gezamenlijke inzet bij een nucleaire operatie. Ook Nederlandse toestellen nemen hieraan deel.

Vertrouwelijke operatie

‘Steadfast Noon’ is een geplande maar zeer vertrouwelijke operatie, aldus VRT Nieuws. Zou deze operatie wegens de huidige spanningen tussen Rusland en Oekraïne geannuleerd worden, dan zou de NAVO hiermee een heel verkeerd signaal afgeven, aldus NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg. “Juist het sterke, voorspelbare gedrag van de NAVO, onze militaire kracht, is de beste manier om escalatie te voorkomen”, zegt hij.

Gewoon een routine-oefening dus, al is het logisch dat zo’n groot internationaal luchtspektakel in deze tijd wel wat vragen oproept. Vandaar dat de NAVO dit jaar de keuze heeft gemaakt de oefening op voorhand aan te kondigen. Zo worden eventuele misverstanden, met alle gevolgen van dien, voorkomen. Niets om je zorgen over te maken dus, als je deze week het ene na het andere gevechtsvliegtuig over hoort komen!

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie