Regenboogvlag gehesen op Gilde Opleidingen want het blijft nodig

Studenten van Gilde Opleidingen in Weert hebben samen met wethouder Michèle Ferrière maandagmiddag een regenboogvlag bij hun school gehesen. Dat gebeurde in het kader van Coming-Outdag. Deze wordt dinsdag gehouden en is ervoor om iedereen zich er bewust van te maken dat ongeacht je seksuele geaardheid en genderidentiteit je moet kunnen zijn wie je bent.

Eigen initiatief

Het hijsen van de regenboogvlag was een initiatief van de studenten zelf. Dit tot groot genoegen van de wethouder: “Als het vanuit de jongeren zelf komt dan is dat veel beter dan dat het vanaf boven komt”.

De vlag die werd gehesen was gerafeld en zag er vaal uit. “Dat vind ik best wel heel tof. Want dat betekent dat het hier al een tijdje leeft. Want die vlag hangt hier al een poosje”. De wethouder beloofde de leerlingen dat ze van de gemeente een nieuw exemplaar zullen krijgen.

Aandacht hard nodig

Volgens Mary Aboud, eerstejaarsstudent op het Gilde, is het nog hard nodig om aandacht te vragen voor acceptatie van wie iemand wil zijn. “Ik ben een week geleden uit de kast gekomen. … Alsnog worden er grapjes gemaakt over dat ik homo of transgender zou zijn. … Soms kwetst het mij een beetje”. Medestudente Veerle Mulder snapt hoe Mary zich daarover voelt: “.. Het is gewoon hoe je bent. En dat er dan zo op wordt gereageerd is dus best heftig”. Toch is Mary er nu blij mee dat ze, of eigenlijk moeten we dus hij zeggen, uit de kast is gekomen: “Ik ben blij en opgelucht. Nu houden ze er wel rekening mee om in plaats van mij als een meisje, nu als een jongen aan te spreken”.

Inspiratiebron

Wethouder Ferrière heeft groot respect voor Mary. “Ik denk dat dat soort verhalen als inspiratiebron zal kunnen fungeren voor andere jongeren om ook gewoon de uitnodiging te nemen zichzelf te zijn … Mijn droom is eigenlijk dat woorden als diversiteit en inclusie dat die niet meer nodig zijn, dat die overbodig worden. Omdat het gewoon vanzelfsprekend is dat je kan zijn wie je bent”.

In deze video vertelt Mary dat het hijsen van de regenboogvlag nog steeds belangrijk is. Bekijk de video: https://youtu.be/VoXR0fjl6Zk.