St. Jans Gasthuis Weert trekt Europese financiering voor nieuwbouw aan

Algemeen Weert 1 reactie 3 min. leestijd
  • Het St. Jans Gasthuis zal de huidige gebouwen vervangen door twee energiezuinige nieuwe panden, met een besparing op energiekosten en uitstoot tot gevolg.
  • De nieuwe faciliteiten zullen zowel patiënten als personeel een optimale verblijfs- en werkomgeving bieden.

Financiering nieuwbouwplannen rond

Het St. Jans Gasthuis in Weert (SJG) heeft Europese financiering aangetrokken voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. Van de Europese Investeringsbank komt een lening van €40 miljoen. Met daarnaast een lening van €15 miljoen bij BNG Bank is de financiering van de nieuwbouwplannen nu rond. De gebouwen zullen niet alleen voor een efficiëntere werkomgeving zorgen, maar voldoen dankzij hun energiezuinigheid ook aan de EU-taxonomie voor de bouwsector. Het nieuwe ziekenhuis biedt tevens een aangename en moderne omgeving voor zowel patiënten van SJG, als haar medewerkers.

Het SJG huist momenteel in gebouwen waarvan de oudste dateert uit het midden van de vorige eeuw, met enkele aanbouwen die in de loop der jaren zijn toegevoegd, en loopt qua werkorganisatie tegen de grenzen aan van wat binnen de huidige faciliteiten mogelijk is. Als onderdeel van een tienjarig vernieuwingsproject zal in twee fasen een nieuw ziekenhuis verrijzen op de huidige plaats van het SJG. Door efficiëntere organisatie van het de gebouwen en het werk, kan het ziekenhuis dan zelfs af met minder ruimte dan vandaag.

Meer kwaliteit, minder energie

“De financieringen van de Europese Investeringsbank hebben als einddoel om levens van mensen beter te maken.” zei vicepresident Kris Peeters van de EIB. “De EIB heeft de afgelopen jaren een groot aantal zorginstellingen in Nederland gefinancierd. Aanvankelijk waren dat universitaire medische centra, en we zijn blij dat we nu ook in staat zijn deze zelfde financiële steun te leveren aan lokale ziekenhuizen. De EIB is daarbij ook de bank voor het klimaat; we zijn dus blij met het feit dat de nieuwbouw zo energiezuinig zal zijn en een flinke besparing aan uitstoot zal opleveren.”

In de eerste fase van de werken zal een deel van de bestaande campus worden afgebroken en worden vervangen door een nieuw gebouw dat onder meer de kraamzorg, verpleegafdelingen, eerste hulp, en een apotheek zal huisvesten. In de tweede fase zal dan het andere gebouw, met daarin onder meer de operatiekamers, polikliniek, kantoren en een restaurant, worden gerealiseerd. De uiteindelijke oppervlakte van de nieuwbouw zal zo’n 20.000 m2 zijn, tegen de 35.000 m2 van de huidige faciliteiten. Door deze afname en door de energiezuinige bouw zal er flink bespaard kunnen worden op energiekosten en CO2-uitstoot.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
1 reactie