Olga de otter strijkt neer in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man

Algemeen Uitgaan Weert 1 reactie 3 min. leestijd
Foto via Pixabay

Knijpen otters hun neus dicht onder water? Durven otters onder bruggen door te zwemmen? Ontdek het geheime leven van otters in Vlaanderen tijdens de reizende tentoonstelling van WWF België in samenwerking met verschillende Vlaamse partners, waaronder Kempen~Broek. 

De otter, niet te verwarren met de bever, was vroeger in alle Limburgse waterlopen terug te vinden, maar een combinatie van factoren deden de soort de das om. Zo gaf de overheid premies voor het bestrijden van otters omdat ze een bedreiging van het visbestand zouden zijn. Daar bovenop kwam de versnippering van onze natuur, terugval van de visbestanden, vervuiling van het water, vernieling van moerassen en oevers en rechttrekken van waterlopen. Vanaf de jaren 80 was er dan ook bijna geen spoor van een otter meer te vinden in deze contreien. 

Comeback

Het tij keerde in 2012 toen een wildcamera een otter op beeld vastlegde in het grenspark Kempen~Broek – net over de grens in de ‘Smeetshof’, Bocholt. Sindsdien worden er op verschillende plekken in Belgisch en Nederlands Limburg otters waargenomen, zoals ook in het Sarsven in Nederweert.

In 2002 werden in ‘Nationaal Park Weerribben-Wieden’, Overijsel, nieuwe otters uitgezet, afkomstig uit Wit-Rusland, Letland, Polen en verschillende fokprogramma’s. Al snel voelden de otters zich hier uitstekend thuis. En tot ieders verrassing werden al na het eerste jaar jongen geboren.

Zwerfotters

Al snel waren alle territoria in het Overijsselse nationale park bezet. Voor jongelingen zat er niets anders op dan hun heil ergens anders te zoeken. En dat deden de jonkies met verve. Als volleerde zwervers doken ze in allerlei gebieden op waar schoon water en voedsel voorhanden was. Zo trokken ze verder Nederland en België in.

Tijd om beter kennis te maken

Een nieuwe tentoonstelling waarin het verhaal van de otter wordt verteld is dan ook op zijn plaats. Zo leer je meer over waar ze slapen en wat ze eten. Kom je te weten waarom otters zo vaak verkeersslachtoffers zijn nabij bruggen. Daarnaast ontdek je wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat dit bijzondere dier weer in het Kempen~Broek komt wonen.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 1 december 2022 t/m 1 januari 2023 in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. Op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Alleen op eerste kerstdag is de tentoonstelling gesloten.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie