Nico Stijnen kijkt terug op zijn allereerste Dakar-rally

Nico Stijnen, directeur van het Weerter C.A.B. Trucks, is 2023 wel op een heel bijzondere manier begonnen. Na een voorbereiding van amper een half jaar reed hij begin januari namelijk voor het eerst de woestijnrally Dakar. Hiermee ging een lang gekoesterde wens van de toen nog 57-jarige coureur in vervulling.

Snelle beslissing

In juni vorig jaar kreeg Stijnen een telefoontje; of hij geïnteresseerd was om de truck waarmee rally-coureur Mitchel van den Brink een paar maanden eerder Dakar had gereden over te nemen en er zelf Dakar mee te gaan rijden. “Ik heb het er met het thuisfront over gehad en die vonden het goed. En toen hebben we binnen een dag beslist dat we het gingen doen”, zo vertelt hij.

Voorbereidingen

De maanden die volgden werd de truck technisch gereviseerd en kreeg hij een nieuw kleurtje: “Die auto was nog groen en die hebben we helemaal in de firmakleuren gespoten”, zo blikt de rally-liefhebber terug op de voorbereiding. “Ook ben ik aan de slag gegaan met een personal trainer. Binnen een paar maanden was ik tien kilo kwijt. Het was natuurlijk ook belangrijk om fit te zijn”.

Veelbelovende eerste dagen

31 december was het zover: Nico startte zijn eerste Dakar-avontuur met de proloog in het Saudi-Arabische Sea Camp. De eerste dagen deed hij het samen met zijn monteur Christiaan van der Haar en navigator Joël Ebbers het boven verwachting goed. Op een gegeven moment stonden ze bij de bovenste 20 trucks.

Oranje nummer

Problemen met de koppeling zorgde er na de rustdag voor dat Stijnen niet door kon rijden tot aan de finish. Omdat ze terug moesten naar het bivak kregen ze een ‘oranje nummer’. “Dat betekent dat je geen finishpodium mee haalt”. Dit tot grote teleurstelling van Nico en zijn team. Stijnen had zich als doel gesteld op 15 januari de finish van Dakar 2023 te halen. Dat leek hem wel een mooi verjaardagscadeau: die dag zou hij 58 jaar worden.

Opnieuw pech

Nadat de koppeling gerepareerd was mochten ze de rally ‘buiten mededinging’ wel vervolgen. Een paar dagen later sloeg het noodlot wederom toe. Door problemen met de stuurbekrachtiging kantelde de truck op een hoge duin. Met behulp van de organisatie weet Stijnen zijn truck weer rechtop te krijgen waarna hij de legendarische woestijnrally alsnog kan uitrijden.

Nog eens?

Dakar was een onvergetelijk avontuur, aldus Stijnen. Of hij de volgende editie weer van de partij is? “Ik ga mijn best doen om me weer in te schrijven … het smaakt naar meer”, zo besluit hij.

In deze video blikken we met Nico Stijnen terug op zijn allereerste Dakar. Ook zie je beelden van zijn tocht door de Saudi-Arabische woestijn.

Bekijk de video: https://youtu.be/WTtvZzL4Eig