Verplicht eigen risico wordt aangepast

Algemeen Weert 1 reactie 3 min. leestijd
Foto via Depositphotos (macniak)

In één keer je complete verplichte eigen risico van € 385,- kwijt zijn aan een medisch-specialistische behandeling is vanaf 2025 verleden tijd. Als het aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt betaal je vanaf dan maximaal € 150,- verplicht eigen risico per medisch-specialistische behandeling. Hierdoor gaan ongeveer 1 miljoen verzekerden gemiddeld € 100,- per jaar minder eigen risico betalen.

Heb je meerdere behandelingen nodig, dan ben je na de derde behandeling alsnog je complete verplichte eigen risico kwijt. Dit verplichte eigen risico blijft echter tot 2026 staan op € 385,-. Er is dus niemand die door deze hervorming méér gaat betalen, zo meldt de Rijksoverheid.

Betaalbaarheid

Door de introductie van een maximumbedrag van € 150,- per behandeling in de medisch-specialistische zorg, wordt de financiële drempel voor de toegang tot ziekenhuiszorg lager. Want nu ligt de drempel op maximaal € 385,- voor de eerste behandeling. De verwachting is dat mensen door de aanpassing minder snel zullen afzien van zorg wanneer zij deze wél nodig hebben.

Tegelijkertijd blijven mensen dankzij de nieuwe systematiek langer nadenken of een beoogde behandeling passend en nodig is, omdat ze minder snel hun volledige verplichte eigen risico volmaken. De maatregel draagt op deze manier bij aan de betaalbaarheid van de zorg, waarvan iedereen profiteert door een minder grote stijging van de zorgpremie.

Effecten voor verzekerden

Mensen die bijna geen zorg gebruiken en niet naar het ziekenhuis hoeven, zullen persoonlijk weinig merken van de maatregel. De mensen die wél naar het ziekenhuis gaan en daar enkele behandelingen nodig hebben kunnen profiteren van de nieuwe systematiek doordat ze minder eigen risico gaan betalen. Dit is een brede groep van mensen met verschillende zorgbehoeften. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die plotseling eenmalig ziekenhuiszorg nodig hebben, en ook mensen met een aandoening waarvoor ze af en toe naar het ziekenhuis moeten. Mensen met hoge zorgkosten, vooral ook buiten de medisch-specialistische zorg, zullen waarschijnlijk alsnog hun eigen risico volmaken. Zij blijven net als in de huidige systematiek maximaal € 385,- verplicht eigen risico betalen op jaarbasis.

Chronisch zieken

De wijziging van het verplicht eigen risico in de medisch-specialistische zorg is onderdeel van meerdere maatregelen in het coalitieakkoord om het eigen risico in de zorg betaalbaarder te houden, juist voor verzekerden met hoge zorgkosten, bijvoorbeeld chronisch zieken. Zo blijft het verplicht eigen risico tot 2026 bevroren op € 385,- per jaar en is de maximering van de eigen bijdragen voor geneesmiddelen verlengd tot en met 2023. 

De aanpassing van het eigen risico geldt vooralsnog alleen in de medisch-specialistische zorg. Dit jaar zal verkend worden of een maximumbedrag in andere sectoren van de curatieve zorg meerwaarde heeft en wenselijk is.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie