Herstel afbrokkelende muurtjes rondom stadhuis kost € 173.000,-

De huidige staat van de bloembakken en muurtjes rondom het stadhuis in Weert is zeer slecht. Al meerdere jaren zijn er problemen geconstateerd bij de bloembakken aan de achterzijde van het stadhuis, als ook bij de muurtjes rondom het stadhuis.

De bloembakken en muurtjes zijn apart van het stadhuis gerealiseerd en vallen onder de openbare inrichting van het stadhuis. In de bloembakken ontbreekt de vochtkering waardoor het vocht door de stenen dringt. Door het gebruik van verkeerde materialen laten deze materialen los bij de bloembakken en muurtjes.

Oplossing vinden duurde even

Er is recent een bedrijf gevonden dat een goede oplossing biedt voor het oplossen van de vochtproblemen. Om het probleem op te lossen hebben al verschillende firma’s in het verleden offertes uitgebracht. Aangezien er geen garanties gegeven konden worden, was aan geen enkel bedrijf opdracht gegeven.

De bloembakken herstellen in de oorspronkelijke staat is niet mogelijk omdat deze natuursteen niet meer verkrijgbaar is. Maar de gemeente Weert krijgt steeds meer klachten van omwonenden over loszittende stenen.

Spuitgrind

Op basis van een voorstel van de firma Bedi is daarom besloten de muren niet te slopen maar deze met een speciaal membraam in te pakken en deze te bekleden met spuitgrind. Dit is een oplossing die de meeste garantie geeft. Bedi is de firma die vanaf het begin betrokken is geweest bij de bloembakken en de muurtjes rondom het stadhuis. Zij heeft de gemeente ondersteund in het gehele proces om te komen tot een oplossing.

Kosten

De kosten van herstel bedragen € 173.000,-, zo is te lezen in de gemeentelijke documentatie. Voordat het geheel wordt uitgevoerd zal een proefbord gemaakt worden. Na een positieve beoordeling, wordt het werk, in opdracht gegeven. Naar verwachting medio mei 2023.