Samen muziek maken bij Vrijetijdsorkest RICK

Plaats een reactie

Vrijdagochtend druppelen rond 9.45 uur de muzikanten van het Vrijetijdsorkest van RICK (voorheen het Seniorenorkest) binnen. Even een praatje maken, het muziekinstrument in elkaar zetten en dan gezellig met elkaar muziek maken onder leiding van dirigent Tjeu Snoek.

Eén van de muzikanten van het eerste uur is Gerda van der Brug. Na 32 jaar neemt zij op 17 februari 2023 officieel afscheid van het orkest. Het samen musiceren gaat ze missen, evenals de sociale contacten.

Vaste pianiste

Gerda van der Brug (87 jaar) is vanaf het allereerste begin bij het orkest. Vanwege haar gezondheid moet ze helaas stoppen. “Het lukt niet meer. De noten kan ik niet goed zien en aan één kant ben ik doof. Maar anders was ik gewoon doorgegaan”, lacht ze. Gerda en haar man Hugo speelden in 1991 bij de fanfare in Leende. Hij tenorsaxofoon en zij pauken. Toon Janssen, de toenmalige directeur van RICK, kwam op een repetitieavond langs om te informeren of er belangstelling was voor het nog op te starten Seniorenorkest. Daar hadden Gerda en haar man Hugo wel oren naar. “We begonnen met acht muzikanten. Zo’n kleine groep had niets aan een paukenist. Waarop dirigent Toon Janssen aan Gerda vroeg: “Jij speelt toch ook piano? Wil jij niet onze pianiste worden?” Zo komt het dat Gerda, die al vanaf haar negende piano speelde, de vaste pianiste van het orkest werd. “Op een dag kwam ik thuis van school en mijn vader zei: “Loop even door naar de kamer. In de kamer stond een piano. Had mijn vader die voor me gekocht.”

Vrijetijdsorkest RICK

Het Seniorenorkest is sinds 1 januari 2023 van naam veranderd en heet voortaan Vrijetijdsorkest RICK. Een bewuste keuze. “We willen niet dat de naam afschrikt. De meeste mensen associëren het orkest met ouderen. Maar leeftijd speelt geen rol. Het gaat om samen muziek maken.” Op dit moment heeft het orkest vijfendertig leden”, vertelt voorzitter Twan Hendrix. “Maar we kunnen nu goed nieuwe muzikanten, waaronder een pianist, gebruiken. Je kunt altijd komen luisteren naar een repetitie op vrijdagochtend.”

Muziek maken weer oppakken

Het repertoire van het orkest bestaat uit goed in het gehoor liggende muziekwerken. Denk aan vlotte marsen, walsen, polka’s, filmmuziek en evergreens. De lat ligt niet hoog, waardoor het orkest bij uitstek geschikt is voor mensen die het muziek maken weer willen oppakken of vaker willen spelen. Ook als je al speelt bij een harmonie- of fanfareorkest kan het fijn zijn om vaker muziekstukken te oefenen. Of voor mensen die liever overdag dan ’s avonds willen musiceren. Bij secretaris Anjes Velzeboer waren het haar onregelmatige werktijden in de zorg die muziek maken bij een harmonie of fanfare in de weg stonden. “Ik kon er niet iedere repetitieavond zijn en thuis oefenen schoot er vaak bij in.” Het Vrijetijdsorkest bood uitkomst. Inmiddels is Anjes alweer zesentwintig jaar bij het orkest. Maar de kroon spannen Gerda en Lizette Schreinermachers, nog een oudgediende van het eerste uur.

Reispiano

Ondanks dat piano geen gangbaar instrument voor een blaasorkest is, hoorde Gerda er helemaal bij. Oud-dirigent Jos Rijken zorgde voor speciale piano-arrangementen. “Een muziekstuk voor piano is fijner dan wanneer je de hele partituur voor alle instrumenten voor je hebt liggen.” Onder de piano kwamen wieltjes om het versjouwen makkelijker te maken. Om helemaal mobiel te zijn, werd er een reispiano met versterker aangeschaft. “Zo kon ik bij de optredens en buitenlandse reizen gewoon meespelen en boven het kopergeluid uitkomen.”

Verbondenheid

Kenmerkend voor het orkest is de onderlinge verbondenheid en het trouwe repetitiebezoek. Ruim tachtig procent is er elke repetitie. Gerda vond het verschrikkelijk als ze op vakantie ging en niet bij de repetitie kon zijn. Het sociale aspect gaat ze, na haar afscheid van het orkest, missen. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld. “Muziek maken is leuk, maar dat samen doen is nog leuker.”

Lenteconcert

Binnenkort treedt het Vrijetijdsorkest RICK samen met het Weerter Mannenkoor op tijdens het Lenteconcert op 19 maart om 14.00 uur in buurthuis Moesel, Christinelaan 25 in Weert.


Interesse? Kom eens naar een repetitie op vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur in het Muziekhuis, Schuttebeemd 132 in Weert. Of neem contact op met secretaris Anjes Velzeboer via [email protected]. Of ga naar www.rickraakt.nl/vrijetijdsorkest.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie