HPV vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker

Zo’n 300 jongeren lieten vrijdag 3 februari een HPV vaccinatie zetten in het voormalig clubgebouw van Handboogvereniging De Batavieren aan de Fuutstraat in Weert. Max van den Brand, deelprojectleider HPV vaccinaties van de GGD Limburg Noord is blij met de hoge opkomst. “In Weert is de opkomst bij vaccinaties altijd hoog. Ook nu zijn er veel jongeren die net over de provinciegrens in Brabant wonen en hier hun HPV vaccinatie laten zetten.”

Beschermt tegen zes soorten kanker

HPV is de afkorting voor humaan papillomavirus. Het virus is heel besmettelijk. Acht op de tien mensen raken één keer of vaker in hun leven besmet met HPV. Vaak heb je geen klachten, waardoor je niet door hebt dat je HPV hebt. Je kunt HPV dan makkelijk doorgeven zonder dat je het merkt. HPV kun je krijgen door vrijen of elkaar op intieme plekken aan te raken. Het virus verspreidt zich niet alleen via de penis en vagina, maar ook via handen, vingers en mond. Meestal ruimt je lichaam de infectie binnen 2 jaar vanzelf op. In sommige gevallen blijft het virus aanwezig en dan kan er na een paar jaar kanker ontstaan. De meest bekende is baarmoederhalskanker, maar het kan ook gaan om kanker in de mondkeelholte, bij de anus, de penis, de schaamlippen en de vagina.

Uitnodigingen

GGD Limburg Noord heeft 34.000 uitnodigingen verstuurd naar jongeren geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 voor het zetten van een HPV vaccinatie. “Heb je nog geen brief gehad, dan komt die binnenkort. De uitnodigingen worden in fasen verstuurd”, zegt deelprojectleider Max van den Brand. Wie al een uitnodiging hebben gehad zijn Jordi Pauw (22 jaar) en Martijn (26 jaar).

Klein prikje

Jordi woont in Weert en is geboren in Heeze. Hij vindt het belangrijk om zijn lichaam extra te beschermen tegen zes soorten kanker. De vaccinatie beschermt vrouwen tegen HPV-infecties die kunnen leiden tot kanker aan de baarmoederhals, vagina, schaamlippen, anus en in de mond- en keelholte. Het beschermt mannen tegen kanker aan de anus, penis, en de mond- en keelholte. “Door de vaccinatie krijgt het lichaam een extra afweermiddel. Het is een klein prikje. Voor je het weet, ben je klaar.” Projectleider Max van den Brand voegt daaraan toe: “Door vroegtijdig te vaccineren tegen HPV kan je lichaam je op langere termijn beschermen tegen deze zes soorten kanker.”

Gratis

Martijn, woonachtig in Weert, valt nog net in de doelgroep. “Ik ben bijna geen 26 jaar meer en kan de vaccinatie nu nog gratis laten zetten.” De HPV vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 krijgen in 2023 één keer de kans om de vaccinatie gratis in te halen. Ben je vóór 1996 geboren dan moet je dat op eigen kosten doen bij bijvoorbeeld de huisarts. Voor een optimale werking zijn twee prikken nodig, die een half jaar na elkaar moeten worden gezet. Alleen in 2023 zijn deze prikken gratis. Plan de eerste prik niet te laat, zodat de tweede ook nog gratis is. 

Extra tijden

Jongeren die een uitnodigingsbrief hebben ontvangen voor HPV vaccinatie en een afspraak hebben gemaakt kunnen tot half april iedere vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur terecht op de GGD Limburg Noord locatie aan de Fuutstraat in Weert. Voor wie dan niet kan, is er een extra gelegenheid op zaterdag 25 februari.

Covid-19 vaccinatie

Bijzonder is dat tegelijk met de HPV vaccinatie iedereen die nog geen Covid-19 vaccinatie heeft gehad, dat alsnog kan doen. Een mooie gelegenheid die Annette van Rijt en haar man op deze vrijdag met beide handen aanpakken. “We hebben corona gehad, waardoor we niet eerder ons hebben kunnen laten vaccineren. Daar komt nu verandering in.”

Weet je nog niet of je je wilt laten vaccineren voor HPV? Kijk op www.hpvkeuzehulp.nl voor meer informatie en het maken van een afspraak.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst