Is het Weerts jouw moedertaal?

Algemeen Weert 32 reacties 2 min. leestijd

Talen zijn hét instrument om het culturele erfgoed levendig te houden, aldus de UNESCO. Vandaar dat elk jaar op 21 februari de Internationale Moedertaaldag wordt gevierd. Daarmee rijst de vraag: wat is de moedertaal van de Weertenaren?

Moedertaal

Je moedertaal is de taal die je tijdens je jeugd verwerft, zonder formeel taalonderwijs. Doordat je ouders of verzorgers en anderen in je omgeving deze taal gebruiken leer jij jezelf als kind deze taal automatisch ook aan. Daarbij verwerf je bovendien intuïties over hoe je je moedertaal kunt gebruiken, zonder dat je daar bewust over na hoeft te denken.

Ook een dialect kan gezien worden als moedertaal. Net als een taal is een dialect namelijk een verzameling van woorden, klanken en grammatica waarmee zinnen gevormd worden. Het verschil met een officiële taal is dat deze juridisch, politiek en maatschappelijk erkend wordt – een dialect niet.

Dialect eren

Toch is het belangrijk dialecten in ere te houden. Ze dragen bij aan de persoonlijke identiteit van mensen, juist omdat ze horen bij de streek waar ze vandaan komen. Alleen mensen uit je eigen regio begrijpen je wanneer je een dialect spreekt, en dat verbindt.

Desondanks worden dialecten in Nederland steeds minder vaak gesproken. Mensen kiezen ervoor hun kinderen met de standaardtaal op te voeden, waardoor het dialect langzaamaan verdwijnt. Zonde! Door een moedertaal, en dus ook een ‘moederdialect’ te behouden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan.

Vooral blijven gebruiken dus, dat Weerter dialect. Blijven spreken, blijven lezen en blijven doorgeven. Net zoals jij ermee bent opgegroeid, of niet?

Peiling

Wat is jouw moedertaal?


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
32 reacties