Politiek stelt vragen over effectiviteit van energiebesparing door de gemeente

Gezien de huidige energiecrisis roept het kabinet al geruime tijd op om spaarzaam te zijn met energiebronnen zoals gas en elektriciteit. Burgers worden via de media aangespoord om bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager te zetten en maximaal vijf minuten te douchen. Met name door huishoudens en de industrie is er zo in 2022 25% minder gas verbruikt. Ook de gemeente Weert wil energiezuiniger worden. Dit stimuleert zij onder andere via Warm Wonen Weert en de oproep aan burgers om bewuster om te gaan met energie en te verduurzamen. Bovendien heeft de gemeente de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn.

Drie vragen aan het college

De politieke partij DUS Weert is dan ook benieuwd naar het energieverbruik en de tot dusver gerealiseerde energiebesparing door de gemeente Weert. Hiertoe stelt de partij het college van B&W drie vragen:

  1. Kan het college een overzicht verstrekken van het gasverbruik (in m3) en elektroverbruik (in kWh) van alle gemeentelijke accommodaties over de jaren 2021 en 2022? Denk daarbij onder andere aan het gemeentehuis, Museum W en diverse sporthallen.
  2. Kan het college tonen welke door de gemeente uitgezette acties, zoals Warm Wonen Weert, hebben geleid tot effectieve energiebesparing? En zo ja, hoeveel besparing dit in 2021 en 2022 heeft opgeleverd?
  3. Kan het college aangeven welke concrete acties er nog zullen volgen om te komen tot de beoogde energieneutraliteit in 2040, zoals beschreven in de Weerter Routekaart Energietransitie?