Spionageballon en bouwloods komen aan bod tijdens sleuteloverdracht

Vanaf vandaag is de ‘macht aan ’t vôlk’ in de Rogstaekersstad Weert. In het stadhuis vond de sleuteloverdracht plaats aan de Rogstaekersprinsen.

Op kolderieke wijze werd de spot gedreven tijdens de bijeenkomst in het stadhuis. Daar waar de burgemeester en wethouders een spionageballon hadden onderschept, sneden de Rogstaekersprinsen het onderwerp bouwloods aan.

Hoewel het onderwerp vandaag met een knipoog werd verteld, is het verdwijnen van de loods voor wagenbouwers een serieuze aangelegenheid. Want als de bouwers van carnavalswagens nergens meer terecht kunnen op de bouwen en wagen te stallen is dat een serieus probleem voor het voortbestaan van de vastelaovendj in Weert.

Onderscheidingen

Natuurlijk was deze middag ook het ideale moment voor het uitdelen van onderscheidingen. Zo kregen enkele leden van het college van B&W uit handen van de Rogstaekersprinsen een onderscheiding omgehangen. Maar ook bijzonder waren de onderscheidingen vanuit de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV).

Vanuit de SLV werd de huisorde uitgereikt aan vorst Jasper van De Rogstaekers. Burgemeester Vlecken kreeg de orde van verdienste. Vlecken kreeg ook een nieuwe steek als ere-president van de SLV. Kunstenaar Job Smeets kreeg de NEG jaarmedaille. Smeets deed tevens een oproep om samen met hem een carnavalswagen te bouwen.

Rog

Na de bijeenkomst liep het gezelschap naar de Markt waar de Rog aan de balustrade van Museum W (het oude-oude stadhuis) werd opgehangen. Het ophangen van de Rog staat symbool voor dat de macht aan ’t vôlk is.