Eet Weert friet of patat?

Foto via Depositphotos (starush)

Reepjes rauwe aardappel gefrituurd in olie, dat zijn het. En zeker nu, met de vastelaovendj, worden ze volop gegeten. Maar noem je ze nu friet of patat? Daar zijn de meningen al jarenlang over verdeeld. In Weert lijkt men echter behoorlijk eensgezind te zijn over dit onderwerp.

Weerter friet

Welke snackbar je in Weert ook binnenstapt, op het menu staan frietjes. Of frites. Maar geen patat. Hoewel de naam van Patatterie Ut Kieëtelke je wellicht op het verkeerde spoor zet, bestel je zelfs daar gewoon een frietje. In Weert eten ze dus friet! Of niet?

Eet jij friet of patat?

Patat-frietgrens

Weert ligt dan ook ruim onder de patat-frietgrens. De denkbeeldige grens waarmee de grote rivieren het noorden van het land (#teampatat) scheiden van het zuiden (#teamfriet). En toch bedoelt iedereen hetzelfde: patates frites. Oftewel: gefrituurde aardappelen. Het is maar net waar je de nadruk op legt: het zelfstandige naamwoord aardappelen (patates) of het bijvoeglijke naamwoord gefrituurd (frites).

Waar dan weer geen discussie over bestaat is de naam van de saus die massaal gegeten wordt bij die in olie gefrituurde reepjes rauwe aardappel: mayonaise. Of frietsaus. Maar geen patatsaus. Eén punt voor #teamfriet.


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.