Vannacht mogelijk groene komeet zichtbaar vanuit Weert

Foto via Depositphotos (Quils)

Voor het eerst in 50.000 jaar scheert ‘de groene komeet’ vannacht weer langs de aarde. Met een beetje geluk, oftewel: vooral niet al te veel bewolking, kun je hem zelfs met het blote oog zien. Met een telescoop of verrekijker maak je nog meer kans, zeker wanneer je vanaf een donkere plek een gokje waagt.

De groene komeet

Astronomen uit Californië ontdekten de komeet vorig jaar in maart. Officieel heet het hemellichaam C/2022 E3, maar in de volksmond wordt hij ook wel ‘de groene komeet’ genoemd. In feit is de komeet namelijk niet meer dan een vieze steenklomp bestaande uit ijs, gas en stof, maar doordat hij steeds dichter bij de zon komt verdampt het ijs en die verdamping geeft de komeet zijn kenmerkende groene staart. Die kleur ontstaat waarschijnlijk doordat bepaalde stoffen die bij de verdamping vrijkomen botsen met het licht van de zon.

50.000 jaar durend rondje om de zon

Dat de groene komeet vannacht langs de aarde scheert is heel uniek: dat doet hij namelijk slechts één keer in de 50.000 jaar. De laatste keer dat dit gebeurde was de ijstijd nog gaande en waren het de neanderthalers die een glimp op konden vangen van het groene gevaarte aan de hemel.

Hoe kun je de groene komeet zien vanuit Weert?

Wil jij dit keer degene zijn die de komeet ziet? Iets na middernacht is de afstand tussen de komeet en de aarde het kleinst: zo’n 43 miljoen kilometer, wat voor ruimtebegrippen heel weinig is. Zoek op dat moment een donkere plek op, gebruik bij voorkeur een verrekijker of telescoop en vestig je hoop op een gaatje in de bewolking.

Helaas zal het in de meeste gevallen bij hopen blijven, want volgens de weersvoorspelling is het vannacht boven Weert aardig bewolkt. Net na middernacht lijkt de bewolking wel iets af te nemen, maar of dat voldoende is om het groene kleurenspel aan de hemel waar te kunnen nemen, dat zal moeten blijken.

Laatste kansen

Mocht je vannacht geen geluk hebben, dan kun je het de komende nachten echter nog eens proberen, want de komeet blijft nog vrijwel de hele maand in de buurt van de aarde. Wel heb je dan echt een telescoop nodig; de afstand tussen beide hemellichamen neemt immers weer in rap tempo toe.

Is de groene komeet eenmaal uit het zicht verdwenen, dan begint hij weer aan een nieuw, wederom 50.000 jaar durend, rondje om de zon. Daarmee is dus niet alleen onze kans, maar ook die van vele generaties na ons, voorbij.