Bijzonder schouwspel in de lucht boven Weert

3 reacties
Foto ingestuurd door Nikky Segers

Was het een paar weken geleden nog een unieke ‘groene komeet’ die langs de aarde scheerde, kon je vannacht met het blote oog het Noorderlicht aanschouwen in de omgeving van Weert. En alsof dat nog niet genoeg is kun je de komende dagen regelmatig een glimp opvangen van de planeten Venus en Jupiter.

Noorderlicht

Normaal gesproken moet je er een heel stuk voor richting het noorden reizen, maar vannacht was het gewoon in onder andere Budel zichtbaar: het Noorderlicht. Volgens weervrouw Marjon de Hond waren de omstandigheden voor het eerst in acht jaar zo goed dat dit prachtige schouwspel zelfs met het blote oog te bewonderen viel.

Er was sprake van een flinke uitbarsting op de zon, een zogenaamde zonnestorm, waardoor er allerlei elektrisch geladen deeltjes ons land in werden geslingerd. Het was de botsing van deze deeltjes met het aardmagnetische veld van de aarde die er vervolgens voor zorgde dat de hemel zo prachtig kleurde. Afhankelijk van met welke moleculen of atomen de van de zon afkomstige deeltjes botsen, krijgen ze namelijk een bepaalde kleur: meestal groen, rood of blauw.

Omdat de deeltjes gewoonlijk vooral worden aangetrokken richting de magnetische polen van de aarde is het bijzonder het fenomeen ook in Nederland vast te kunnen leggen. Al helemaal hier in het zuiden van het land! Daarvoor moeten alle omstandigheden optimaal zijn, en dat waren ze nu overduidelijk.

Venus en Jupiter

Waar de omstandigheden de komende dagen ook optimaal voor zijn, is het spotten van twee heldere lichtpunten aan de hemel: Venus en Jupiter. Deze twee planeten komen de komende dagen vanaf de aarde gezien steeds dichter bij elkaar te staan, totdat ze op woensdag nagenoeg lijken te botsen. In werkelijkheid staan ze dan alsnog 700 miljoen kilometer uit elkaar.

Vooral aan het begin van de avond is het verschijnsel goed te zien, omdat door de draaiing van de aarde en de beweging van de planeten zelf, zij net als de zon aan het eind van de dag ondergaan. Kijk je de komende dagen aan het begin van de avond naar het westen, dan is de kans echter groot dat je twee felle lichtjes ziet, schuin boven elkaar. Vooral woensdagavond dus, mits er niet te veel bewolking in de lucht hangt. Na woensdag neemt de bewolking toe en bewegen de planeten weer verder uit elkaar. De eerstvolgende keer dat de planeten dan weer op één lijn lijken te staan is in 2039, zo meldt het AD.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
3 reacties