Verouderde delen stroomnet oorzaak reeks stroomstoringen

Enexis werkt aan vernieuwing stroomnet in Weert

De afgelopen weken hebben opvallend veel stroomstoringen plaatsgevonden in Weert. Dat was ook de politiek opgevallen en partijen hadden vragen gesteld aan het college van B&W.

Enexis heeft de gemeente Weert geïnformeerd over de oorzaak van de reeks stroomstoringen. Het heeft te maken met verouderde delen van het net, zo is te lezen in een antwoordbrief.

Kettingreactie

Een spanningspiek kan met vertraging leiden tot een defect in de kabelverbindingen. En dat kan weer leiden tot een kettingreactie. Zo is het mogelijk dat in een bepaald gebied in een relatief korte periode meerdere storingen kunnen plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld de omgeving van het NS-station het geval was.

15 installaties worden vervangen

De netbeheerder heeft aangegeven dat dit jaar 15 installaties, die het einde van hun levensduur naderen, worden vervangen. Hiermee krijgt het elektriciteitsnet een upgrade en dat komt, volgens de netbeheerder, de betrouwbaarheid van het net ten goede. Het zou betekenen dat storingen ten gevolge van de verouderde infrastructuur minder snel zullen voorkomen.