Een week geen vlees en zuivel: doe jij mee?

Foto via Depositphotos (IgorVetushko)

193 liter water en zo’n 80 kilometer op de teller van je auto: dat kun je besparen door deze week mee te doen aan de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel.

Nationale Week zonder Vlees & Zuivel

De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de voordelen van een flexitarisch eetpatroon, waarbij vlees en zuivel afgewisseld worden met plantaardige alternatieven. Het is een kleine moeite en vaak vooral een kwestie van wennen, maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. En daarvoor hoef je heus geen drastische maatregelen te nemen, zo laat de organisatie van de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel zien.

Op de website weekzondervlees.nl vind je tal van tips en recepten om deze week gezond en lekker door te komen. Wist je bijvoorbeeld dat ook noten, pinda’s en pitten goede vleesvervangers zijn? En dat gemarineerde watermeloen op de barbecue een waanzinnige smaak en structuur krijgt? “Proberen en proeven is geloven!”

De keuze is reuze

Bij alle supermarkten in Weert en omstreken vind je volwaardige vervangers van vlees en zuivel. Meestal op een aparte afdeling, maar daar komt binnenkort misschien wel verandering in. Jumbo experimenteert momenteel met een pilot waarbij de vleesvervangers naast het echte vlees worden gelegd. Zo worden consumenten op een laagdrempelige manier bewust gemaakt van de mogelijkheden. Willen ze een schnitzel, dan hebben ze bijvoorbeeld de keuze tussen een kipschnitzel, een varkensschnitzel, een biologische schnitzel en een vega(n) schnitzel, aldus Jumbo via RTL Nieuws.

Ook in de Weerter horeca heb je vrijwel overal de keuze uit vlees, vis óf vega. Onmogelijk is het dus zeker niet om wat minder vaak vlees te eten. En je hoeft er absoluut geen feestje voor over te slaan. Sterker zelfs: wat je bespaart met minder vlees en zuivel eten kan een hele goede reden zijn voor een feestje. Zou je een jaar lang één dag per week geen vlees eten, dan bespaar je namelijk al gauw 380 kilometer aan CO2-uitstoot en 983 liter water. Laat je op die dag ook zuivel staan, dan loopt de besparing op tot wel 593 kilometer autorijden en 1435 liter water.

Peiling

Laat jij deze week vlees en zuivel staan?


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.