Gezellige drukte bij open dag dagbesteding Tante El

Trots en ontroerd neemt Ellen Beenders de vele hartelijke woorden en felicitaties in ontvangst. Op 3 april start ze met haar eigen kleinschalige dagbesteding Tante El in Hoeve Lieshout aan de Breijbaan 30 in Weert. Veel (oud)collega’s, familie en cliënten met hun ouders kwamen op zaterdag 25 maart alvast een kijkje nemen tijdens de open dag.

Huiselijke sfeer

Wat bij binnenkomst meteen opvalt, is de huiselijke sfeer en de gemoedelijkheid. Er is aandacht voor elkaar en binnen een paar minuten voel iedereen zich er thuis. Achterin is een zithoek met open haard. In het midden een grote keukentafel om samen aan te knutselen. Tegen de wand staat een dressoir met allerlei creatieve, zelfgemaakte curiosa, die ook nog te koop zijn. Verder versieren voorwerpen en foto’s de ruimte.

Kleinschalig

“Het is een droom, die uitkomt”, zegt Ellen. Dertig jaar werkt ze in de zorg. Eerst als verpleegkundige en later als activiteitenbegeleidster bij grootschalige zorginstellingen, waaronder Kempenhaeghe en Koninklijke Visio. “Door de toenemende administratieve werkzaamheden blijft er steeds minder tijd over om met de cliënten bezig te zijn. Iets wat ik het liefste doe.” Dat kan anders, dacht ze. “Waarom begin ik niet een kleinschalige dagbesteding voor mezelf? Op mijn manier en met alle tijd voor de cliënten?” Het idee liet haar niet meer los. In haar zoektocht naar een geschikte locatie, kwam ze uit bij het fiets- en wandelcafé Hoeve Lieshout. “In de herfst van 2022 legde ze haar idee voor aan de eigenaren van Hoeve Lieshout. “Ze stonden er meteen voor open. Heel fijn.”

Tante El

Een naam bedenken voor de dagbesteding was niet moeilijk. “Ik word door familie en vrienden tante El genoemd. Dat past helemaal.” Dagbesteding Tante El richt zich op jongvolwassenen met licht verstandelijke beperking, een ASS (Autisme Spectrum Stoornis) of NAH (niet-aangeboren hersenletsel). Er zijn maximaal 6 plekken op de maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 tot 16.00 uur. Er is geen standaard activiteitenaanbod. “Het gaat erom dat een deelnemer blij wordt van de dingen die hij of zij doet. Belangrijk is ook dat er een klik is met de andere deelnemers.” Naast Ellen is er een team van enthousiaste en kundige vrijwilligers dat helpt bij de activiteiten. Meer informatie op www.tante-el.nl.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst