Groen licht voor plan sociaal woonbuurt aan Bredeweg in Nederweert

Algemeen Nederweert 1 reactie 3 min. leestijd
Foto via Depositphotos (BrianAJackson)

Nederweert – Woningvereniging Woonik heeft bij de gemeente een initiatief gepresenteerd voor 14 tot 16 sociale huurwoningen aan de Bredeweg te Nederweert. Met het initiatief komt Woonik tegemoet aan de groeiende vraag naar betaalbare huurwoningen voor diverse doelgroepen met een smalle beurs.

Bouwen voor behoefte

De vraag naar betaalbare huurwoningen is groot en wachttijden nemen  alleen maar toe. Voor steeds meer woningzoekenden is een passende koopwoning niet haalbaar of beschikbaar. Ze zijn aangewezen op een kleine, betaalbare huurwoning. De gemeente is blij met dit initiatief. Samen met Woonik werkt ze aan plannen om deze vraag op te vangen en de grootste druk weg te nemen. Het plan sluit ook goed aan bij de pas gesloten Woondeal tussen Provincie Limburg, de regio’s en het Rijk. De afspraken zijn gericht op het bouwen van meer sociale en betaalbare woningen. 

Divers woonmilieu

Woonik is eigenaar van de grond aan de Bredeweg waar de woningen moeten komen. Enkele jaren geleden zijn op dit perceel al 8 sociale huurwoningen gebouwd. Nu gaat Woonik aan de slag met de invulling van het achterliggende terrein. Woonik heeft bij de gemeente een plan gepresenteerd voor 14 tot 16 sociale huurwoningen voor diverse doelgroepen. Het biedt kansen voor kleine gezinnen en senioren die willen doorstromen naar een levensloopbestendige woning, maar ook aan starters die hun eerste huurwoning zoeken, aldus directeur Paul Sebregts van Woonik. “Onze bedoeling is om een plan te maken met een divers woonmilieu met combinaties van leeftijden en leefstijlen. Een planopzet die contact tussen de bewoners bevordert. Het wordt ook een toekomstbestendige buurt waar het plezierig wonen is met voldoende groen, bestand tegen hittestress en wateroverlast”.

Nieuwe bouwtechnieken

Het college van B&W heeft principemedewerking verleend aan het plan. Woonik gaat nu aan de slag met de verdere uitwerking. Woonik onderzoekt daarbij de mogelijkheden om te werken met modulaire of prefab bouwconcepten. Dit heeft o.a. een korte bouwperiode en weinig uitstoot van stikstof tijdens de bouw als voordeel.

Bestemmingsplan aanpassen

Voor het plan is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Woonik laat een ontwerp bestemmingplan opstellen dat de gemeente later dit jaar in procedure brengt. Woonik heeft gesproken met omwonenden. Voordat het plan in procedure gaat, vindt er nog een zogenaamde omgevingsdialoog plaats met de buurt.

Start bouw

De verwachting is dat de raad het bestemmingsplan begin volgend jaar kan vaststellen. Daarna kan de omgevingsvergunning worden verleend. Als alles meezit start Woonik medio 2024 met de bouw van de woningen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie