Afspraken voor meer betaalbare sociale huurwoningen in Cranendonck

Algemeen Cranendonck Reageer 2 min. leestijd
Foto via Depositphotos (korobova1985)

Cranendonck – Om te zorgen dat er de komende jaren meer betaalbare, goede woningen beschikbaar komen voor voornamelijk eigen inwoners uit Cranendonck zijn er afspraken gemaakt tussen de gemeente Cranendonck, woCom en bewonersraad De Pan. Alle partijen hebben vrijdagmiddag hun handtekening gezet onder gezamenlijke plannen om tot en met 2030 meer sociale huurwoningen in Cranendonck te bouwen. Ook zijn er afspraken gemaakt over het verduurzamen van bestaande huurwoningen en hulp bij het vergroenen van tuinen. 

Nieuwe woningbouw plannen zorgt voor doorstroming

Komende jaren worden in vrijwel alle kernen van Cranendonck nieuwe, sociale huurwoningen gebouwd. De afgelopen 10 jaar zijn er slechts 21 sociale huurwoningen in de gemeente gebouwd, terwijl de vraag naar deze woningen sterk is gestegen. Deze extra sociale huurwoningen zijn hard nodig om een achterstand in te halen en te voldoen aan de woonwensen van inwoners. 

Daarnaast zorgen deze nieuwe sociale huurwoningen voor doorstroming zodat er meer woningen vrijkomen. Hier helpt ook de bestaande voorrangsregeling bij: zo krijgen inwoners uit gemeente Cranendonck voorrang wanneer nieuwe huurwoningen worden toegewezen. Een goed voorbeeld zijn 6 nieuwbouwwoningen aan De Den in Budel die dit jaar zijn opgeleverd, waarin alleen inwoners uit Cranendonck een nieuwe woning hebben gevonden.

Verduurzaming huurwoningen

Huurwoningen van woCom met een laag energielabel (E, F of G) moeten sneller energiezuinig worden gemaakt. Vanaf 2028 mogen woningen met dit lage energielabel niet meer worden verhuurd. Ook mogen in lijn met landelijke afspraken geen extra kosten in rekening worden gebracht aan de huurder als zijn of haar woning energiezuiniger wordt gemaakt. 

Gratis tuinklimaatcoach voor alle inwoners uit Cranendonck

Om te zorgen dat bewoners hun omgeving aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering biedt de gemeente Cranendonck een gratis tuinklimaatcoach aan. Zij helpen alle inwoners uit Cranendonck om hun tuin groener te maken.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie