‘Kijk, proef, beleef’: Een fietsroute langs Weerter boerenbedrijven

Algemeen Uitgaan Uitgelicht Weert Reageer 4 min. leestijd

Op zondag 7 mei staat een unieke activiteit op de agenda. De Boeren van Weert hebben namelijk een fietsroute samengesteld langs agrarische bedrijven in Altweerterheide en Stramproy onder de noemer ‘Kijk, proef, beleef’.

Van 10.30 tot 16.30 uur kun je kennismaken met de boeren en een kijkje nemen achter de schermen, proeven van lokale delicatessen en genieten van het Weerter landschap. Deze dag is ook geschikt voor kleine gasten: zo kunnen zij onder andere helpen met het voederen van kalfjes én is er een springkussen aanwezig.

De vier deelnemende boerenfamilies én nog vele andere Boeren van Weert-leden staan deze dag klaar om bezoekers te vertellen over het boerenleven. Tijdens het afleggen van de route krijgt men de gelegenheid om te zien hoe de boeren werken en welke processen er allemaal komen kijken bij het runnen van een agrarisch bedrijf. Bovendien biedt deze activiteit ook de mogelijkheid om vragen te stellen en meer te leren over de sector. Een leerzame en gezellige dag in de buitenlucht, waarbij men niet alleen kan genieten van het prachtige landschap, maar ook meer inzicht krijgt in het leven van de boeren in de regio.

Het evenement is georganiseerd door de leden zelf. Nicolle Boonen: “Omdat we burgers en boeren dichter bij elkaar willen brengen, laten we burgers graag kennismaken met onze boerenbedrijven. Deze dag is voor jong én oud en biedt een leuke, leerzame middag. Voor de kleine gasten staat er bij de ene boerderij een springkussen en bij een andere boerderij kunnen ze kleurplaten kleuren. Daarnaast zijn er verschillende lekkernijen te proeven, maar ook niet-eetbare producten afkomstig uit onze sector. Uiteraard zijn ook de dieren te bewonderen. Echter is het niet overal mogelijk om dieren te aaien of te knuffelen. Dit uit veiligheid voor het binnentreden van ziektes en eisen vanuit certificaten waaraan ondernemers moeten voldoen.”

Vier boerenfamilies uit Altweerterheide stellen deze dag hun bedrijf open voor publiek. “Als het een succes wordt, krijgt het event volgend jaar sowieso een vervolg”, zegt Nicolle. “We willen graag ieder jaar de route afwisselen door andere dorpen binnen de gemeente Weert.”

Deelnemende families/ activiteiten

Familie Schram- van der Pol
Melkveehouderij

Bocholterweg 134, Weert

 • Koeien in de weide: aai een koe
 • Proef (gratis) verse koeienmelk & -kaas
 • Kinderen kunnen om12.00 uur helpen met het voeren van de kalfjes.
 • Probeer de magische Biest-handcrème (van Het Hobbyschuurtje): gemaakt van de eerste (onbewerkte) koeienmelk. Deze natuurlijke basis biedt resultaat bij huidaandoeningen zoals wondjes en littekens.

Familie Bongers
Pluimveehouderij

Bergsheiweg 2, Weert

 • Springkussen voor de kinderen
 • Proef (gratis) een vers gekookt eitje
 • Maak kennis met de versautomaat
 • Proef producten van zuivelboerderij De Vrolijke Koe

Familie Indenkleef
Geitenhouderij

Wijffelterbroekdijk 39, Weert

 • Neem een kijkje via de zichtstal bij de geiten en de lammetjes.
 • Proef (gratis) verse geitenmelk & -kaas.
 • Een tafel met kleurplaten & -potloden voor de kinderen.

Familie Schreurs
Varkenshouderij
Lochtstraat 3, Stramproy

 • Neem een kijkje in de zichtstal bij de varkens
 • Proef (gratis) heerlijke gehaktballetjes
 • (Koude) frisdrank te koop

Informatie

 • Tijdstip activiteiten: Tussen 10.30 en 16.30 uur.
 • Kijk voor de fietsroute, deelnemende boeren en activiteiten op www.boerenvanweert.nl.

Dit artikel maakt deel uit van een reeks over de Boeren van Weert. Dit is een initiatief van lokale Weerter landbouwers en veetelers die graag willen laten zien wie zij zijn, wat ze doen en hoe ze maatschappelijke uitdagingen ombuigen in kansen.

Meer informatie: www.boerenvanweert.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie