Smokkelroute De Groote Heide geopend

Algemeen Cranendonck Regio Uitgaan Reageer 4 min. leestijd
Fotograaf: Bjorn Snelders

Budel – Gisteren is de nieuwe fietsroute ‘Smokkelroute De Groote Heide’ officieel geopend. Fietsers beleven het verhaal van Cor Commies en smokkelaar Johannes de Vlugge met deze fietstocht van ongeveer 44 km door Natuurgrenspark De Groote Heide.

De opening vond plaats bij het Smokkel- en Grensmuseum in Budel. Hier werd een van de startpanelen van deze fietsroute onthuld door wethouder Marcel Lemmen van de gemeente Cranendonck en wethouder Jan de Bruijn van gemeente Heeze-Leende, tevens vicevoorzitter van De Groote Heide.

Deze thematische fietsroute is ontwikkeld in samenwerking met VisitBrabant Routebureau en Breda University of Applied Sciences (BUAS). Het is de eerste Brabantse Belevingsroute in het thema ‘Verhalen aan de grens’: fiets- en wandelroutes rondom de Brabantse grens die het onbegrensde karakter van de provincie tonen.

Smokkelroute De Groote Heide

Vanaf 1830 werd tussen Nederland en België volop gesmokkeld, zo ook in de grensstreek van Hamont-Achel en Cranendonck. Aanvankelijk was het smokkelen vooral een manier om wat extra geld te verdienen in tijden van armoede. Later nam het smokkelen grotere, grimmige vormen aan en was er sprake van zware criminaliteit. Smokkelaars en commiezen (douaniers) werden steeds vindingrijker bij het over de grens krijgen van dieren en producten, het uit de handen blijven van de commiezen en het in de kraag vatten van de smokkelaars.

Het smokkelen is een van de streekverhalen van De Groote Heide die tot leven komt met deze nieuwe thematische route. Fietsliefhebbers beleven het verhaal van Cor Commies en smokkelaar Johannes de Vlugge. Ze ervaren als het ware zelf het kat- en muisspel in het grensgebied van De Groote Heide.

Om de beleving compleet te maken hebben diverse lokale ondernemers speciale producten ontwikkeld in het kader van deze smokkelroute. Zo serveert ’t Kluutje in Budel een smokkelgebakje en -likeurtje bij de koffie. Bij Mamma Mia Gehatere in Hamont kun je het heerlijke smokkelijs proeven en bij Jan Janssen Blauwe Bessen de befaamde smokkelaar likorette. En leg zeker ook even aan bij Borrelbar Kikkerop in Maarheeze en de Kapetulie in Achel om het ‘smokkelkistje’ te ontdekken. Bij deze en andere horecalocaties aan de route kan straks ook genoten worden van een heus smokkelbiertje of kopje smokkelthee.

Startpunten en fietsen via knooppunten

Deze fietsroute is uitgezet via het fietsknooppuntennetwerk. In Cranendonck is het fietsroutenetwerk onlangs vernieuwd en uitgebreid, waarbij onder andere de verbindingstrajecten met Hamont-Achel zijn verbeterd. De route is als gratis brochure te verkrijgen bij VVV Cranendonck in Budel, het V.V.V. in Hamont-Achel en bij diverse ondernemers aan de route. De Smokkelroute is daarnaast online (op je mobiele telefoon) te bekijken via visitbrabant.com/verhalenaandegrens. Om de fietsroute als Cor Commies te beleven, start je bij Abdij De Achelse Kluis, De Kluis 1 in Hamont-Achel. Ga je liever als smokkelaar Johannes de Vlugge op pad, begin dan bij het Smokkel- en Grensmuseum, Markt 22a in Budel. Bij de startpunten staat (binnenkort) een speciaal informatiepaneel.

Natuurgrenspark De Groote Heide: Vindingrijk van nature

Natuurgrenspark De Groote Heide is een 6.000 hectare groot grensoverschrijdend gebied met prachtige natuur. Zes gemeenten aan de Belgisch-Nederlandse grens werken hier samen aan (natuur)ontwikkeling en promotie: Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard. In De Groote Heide geldt maar één principe: vindingrijkheid. De mensen die hier wonen zijn er expert in. Vroeger, zoals in de tijd van het smokkelen, maar ook vandaag de dag. Wie wil onthaasten en ontspannen is hier aan het juiste adres. Wil jij op ontdekkingstocht in De Groote Heide? Kijk dan op www.degrooteheide.eu.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie