Burgemeester uitgenodigd voor landelijke actie Sociale werkvoorziening

Verschillende medewerkers van de Sociale werkvoorziening in heel het land nodigen morgen Raymond Vlecken uit om naar Utrecht te komen en verantwoording af te leggen waarom ze al een jaar niks horen inzake hun looneis. Ze eisen 10,15% loonsverhoging en een verbetering van hun reiskostenvergoeding van 10 naar 21 cent per kilometer. Vanwege de gestegen kosten kunnen de medewerkers met een arbeidsbeperking nauwelijks meer rondkomen.

De FNV gaat bij zoveel mogelijk sociale ontwikkelbedrijven in Nederland langs om daar de werknemers een brief te laten ondertekenen. In deze brief nodigen de werknemers minister Carola Schouten (SZW) en Raymond Vlecken uit om op 7 juni naar de landelijke actiedag te komen om daar te laten zien wat de werknemers waard zijn. Vlecken is de voorzitter van de werkgevers bij de cao-onderhandelingen. Vlecken zal morgen door zo’n 50 WSW medewerkers bezocht worden om hem uit te nodigen in Utrecht. Deze brief zal morgen symbolisch worden aangeboden aan Vlecken.

Meten met twee maten

Marco Schipper, bestuurder Sociale ontwikkelbedrijven: ‘Maandenlang krijgen we van de VNG te horen dat er geen geld is voor compensatie. Maar gemeenteambtenaren zijn wel gecompenseerd met betere cao-afspraken. Het kan dus wel, maar de VNG meet bewust met twee maten. Terwijl mensen al rond het minimum verdienen en de dagelijkse boodschappen nauwelijks meer kunnen betalen. Deze mensen verdienen ook meer want ze zijn niet minder.’

Stijgende inflatie

De FNV dringt al vanaf mei 2022 aan op aanvullende afspraken voor de cao SW en cao Aan de slag, waar zo’n 90.000 werknemers met een beperking onder vallen. Beide cao’s zijn afgesloten op het moment dat er nog geen sprake was van stijgende inflatie. De vakbond wil dat alle lonen in deze cao’s met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10,15% verhoogd worden. Ook moet de reiskostenvergoeding aangepast worden aan de hogere brandstofkosten. Dat betekent een verhoging van 10 naar 21 cent per kilometer. Kolner: ‘Werknemers moeten nu soms kiezen tussen naar hun werk gaan of boodschappen doen.’