Publieksexcursie Sarsven en De Banen

Algemeen Nederweert Reageer 2 min. leestijd
Foto via Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.

Nederweert-Eind – Op vrijdagavond 2 juni organiseert Het Limburgs Landschap een tweeënhalf uur durende publieksexcursie door Sarsven en De Banen. Aanmelden voor deze excursie is verplicht via www.limburgs-landschap.nl/kalender en vol is vol. Het vertrek vindt plaats om 19.00 uur vanaf Dagcamping Houtsberg aan de Banendijk 2a in Nederweert-Eind. Stevige wandelschoenen worden aanbevolen.

Sarsven, De Banen en Kwegt

De natuurgebieden Sarsven, De Banen en de Kwegt zijn aaneengeschakelde vencomplexen die van grote waarde zijn voor planten, libellen en water- en moerasvogels. Niet voor niets hebben ze de status van Natura2000, waartoe de meest bijzondere natuurgebieden van heel Europa worden gerekend.

Topnatuur

Tussen Nederweert-Eind en de zuidrand van Weert strekt zich een langgerekt vennengebied uit. De Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel maken hier deel van uit en zijn in beheer bij Het Limburgs Landschap. De met elkaar in verbinding staande vencomplexen herbergen veel en bijzondere natuurwaarden. Op diverse plaatsen staan uitkijkplatforms en kijkhutten, waardoor het gebied goed te overzien is. Reigers, zowel de grote zilverreiger als de blauwe reiger, zullen tijdens de gratis wandeltocht zeker gezien gaan worden. Denk dus aan je verrekijker!

Steentijd

De omgeving van Sarsven en de Banen herbergt echter nog meer bijzonderheden. Het is een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen van bewoning uit de Oude Steentijd. Tijdens onderzoek zijn voorwerpen aangetroffen van rondtrekkende jager-verzamelaars van zo’n 13.000 jaar geleden.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie