Vernieuwde Revewandeling ter ere van 100e geboortedag Gerard Reve

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

In samenwerking met neerlandicus en Revekenner Herman van Horen organiseren de Weerter Stadsgidsen op zaterdag 20 mei om 14.00 uur een open Revewandeling door de binnenstad van Weert. Herman van Horen zal op diverse locaties informatie geven (vaak in de vorm van anekdotes) over het verblijf van Gerard Reve in Weert. De start is bij Brasserie-Hotel Antje van de Statie aan het Stationsplein 1 in Weert. Belangstellenden dienen zich aan te melden via: [email protected].

Herdenking 

In 2023 wordt in heel Nederland herdacht dat Gerard Reve honderd jaar geleden werd geboren. Aan deze zelfbenoemde volksschrijver zal ongetwijfeld veel aandacht besteed worden in de landelijke media. In Weert start de herdenking op zaterdag 20 mei: dan vindt daar de vernieuwde Revewandeling plaats.

Over Gerard Reve en Weert

Gerard Reve werd op 14 december 1923 geboren in Amsterdam. Daar groeide hij op en ontwikkelde hij zich als schrijver. Zijn meesterwerk ‘De Avonden’ verscheen al in 1948, maar pas in de jaren ’60 werd zijn werk bekend in het hele land. Dat kwam ook doordat hij met succes de publiciteit opzocht, met opzienbarende optredens en publicaties. 

Na een tumultueuze periode van talrijke relaties en omzwervingen door heel Nederland lijkt in Weert voor Gerard Reve een periode van betrekkelijke rust te volgen. Hij woont aan de Nieuwe Markt, in de flat van Guus van Bladel, en schrijft daar het ene ‘liefdesboek’ na het andere. Zijn verblijf duurt maar kort, maar het zijn wel ‘gouden jaren.’ Reve woont hier van 1971 tot 1975 en is in die tijd op het toppunt van zijn kunnen. 

Het is ook nogal opzienbarend: een bekende Nederlander (openlijk homoseksueel, fan van Maria, bewonderaar van de Zangeres zonder Naam en nog veel meer) die Weert kiest als woonplaats. In de flat op de Nieuwe Markt ontvangt hij regelmatig vrienden uit het hele land. Deze periode eindigt als Joop Schafthuisen op het toneel verschijnt en Reves definitieve partner wordt. Met hem verhuist Reve naar Frankrijk. 

Anekdotes 

De hoogtepunten uit het leven en werk van Gerard Reve komen aan bod in een nieuwe versie van de Revewandeling, begeleid en toegelicht door neerlandicus en Revekenner Herman van Horen. 

Hij vertelt het laatste nieuws over de volksschrijver, met smeuïge details over kapelaan (Lange Sjeng) Hendriks, over Guus van Bladel, over Reve’s omgang met de Zusters van Liefde, met de burgemeester en de clerus van Weert. Ook zal tijdens de wandeling duidelijk worden welke sporen van Reve nog zichtbaar zijn in Weert, hoe sterk de stad sindsdien is veranderd en hoe veel van wat Reve schreef nog steeds houdbaar en uitstekend leesbaar is.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 20 mei 2023
  • Aanvang: 14.00 uur
  • Locatie: Brasserie-Hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1 in Weert
  • Duur: circa twee uur
  • Kosten: € 3,- per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis)
  • Maximum aantal wandelaars: 30
  • Er wordt gebruikgemaakt van headsets.
  • Aanmelden via [email protected] is verplicht.

Ga voor meer informatie naar de website of Facebook-pagina van Stadsgidsen Weert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie