Brandweer belandt in chaos tijdens grote oefening in Budel

112 Algemeen Brandweer Weert Cranendonck 1 reactie 3 min. leestijd

Budel – Merel?! Merel?! werd er gisteren veelvuldig geschreeuwd tijdens een grootschalige brandweeroefening op het terrein van het Ledûb Volleybal Festival in Budel. Het was onderdeel een goed geënsceneerde chaos in samenwerking met de festivalorganisatie.

Met de bedoeling om het noodweer oefenscenario zo realistisch mogelijk te maken, werden alle registers opengetrokken. Tijdens de oefening werden de brandweerlieden van Budel, Leende, Maarheeze en Weert geconfronteerd met een rampscenario dat bestond uit o.a. omgevallen bomen, weggewaaide zeilen, een ingezakte steigers en een brand. Daarnaast heerste er paniek onder de mensen op het terrein, waardoor de brandweerlieden met meerdere uitdagingen tegelijkertijd te maken kregen.

Een extra uitdaging was het feit dat de brandweerlieden van twee verschillende Veiligheidsregio’s met elkaar moesten samenwerken. Dit bood een perfecte gelegenheid om de communicatie tussen de verschillende regio’s te testen.

Rode Kruis en EHBO

Gelukkig kreeg de brandweer tijdens de oefening ondersteuning van het Rode Kruis en de EHBO vereniging Cranendonck. De vrijwilligers van deze organisaties waren aanwezig om de slachtoffers op te vangen en te behandelen. Voor het Rode Kruis en de EHBO vereniging Cranendonck was het tevens een goede gelegenheid om de samenwerking met de hulpdiensten te evalueren en te verbeteren.

Taken en acties

Tijdens de oefening moesten er diverse taken worden uitgevoerd, zoals het zagen van toegangswegen naar het festivalterrein, het verplaatsen van hekken, het bevrijden van slachtoffers met behulp van hydraulisch gereedschap en het blussen van de brand. Het verdelen van de taken en het coördineren van de acties vormden een enorme uitdaging voor de hulpverleners.

Leerzaam

Het belangrijkste resultaat van deze oefening was dat de brandweerlieden een waardevolle leerervaring hebben opgedaan. Na afloop vond er een evaluatie plaats waarbij de bevindingen werden besproken. Er zijn veel leermomenten naar voren gekomen die uiteindelijk zullen bijdragen aan een verbeterde hulpverlening voor de burgers in deze regio. Daarnaast heeft de oefening de samenwerking tussen de verschillende brandweerkorpsen en andere hulpdiensten versterkt.

En Merel dan? Die bleek uiteindelijk thuis te zitten. Ook dat kan gebeuren.

Update: De EHBO vereniging Cranendonck niet te vergeten natuurlijk.

Bekijk een video: https://youtu.be/ogqtqeE1jHM

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie