Dit verandert de Rijksoverheid vanaf 1 juli

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto via Depositphotos (benschonewille)

Nieuwe maand, nieuwe wetgeving. Vanaf morgen, 1 juli 2023, voert de Rijksoverheid een aantal veranderingen door, zoals het moeten betalen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes en het verlagen van de accijnskorting op brandstof. Hieronder staan een aantal belangrijke veranderingen op een rijtje.

Betalen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes

Als je vanaf 1 juli eten afhaalt of laat bezorgen, krijg je dat niet meer zomaar in plastic wegwerpbekers en/of -bakjes. Daarvoor moet je namelijk extra betalen. In plaats daarvan kun je dus beter eigen herbruikbare bakjes en bekers meenemen, of betalen voor een herbruikbare variant van de eetgelegenheid waar je je eten bij bestelt. Van welke optie(s) je gebruik kunt maken, dat bepaalt de eigenaar van de eetgelegenheid zelf.

Minimumloon en uitkeringen omhoog

Wie het minimumloon verdient of een uitkering ontvangt, krijgt daar vanaf 1 juli iets bij. Zowel de bruto bedragen van het wettelijk minimumloon als verschillende uitkeringen zoals de WW en AOW gaan vanaf dan omhoog. Om welke bedragen het precies gaat kun je hier vinden.

Huurverhoging én -verlaging

Huurders kunnen vanaf 1 juli duurder uit zijn, maar ook goedkoper. Verhuurders mogen de prijzen van sociale huurwoningen namelijk verhogen, maar mensen met een laag inkomen en een huur van meer dan € 575,- krijgen vanaf morgen juist een huurverlaging. Daarnaast gelden er vanaf dat moment ook strengere regels voor verhuurders van woningen, bijvoorbeeld op het gebied van woondiscriminatie.

Kinderbijslag omlaag

Kinderen kosten geld, en vanaf morgen nog een klein beetje meer. De kinderbijslag gaat namelijk met een paar euro per kwartaal omlaag. De nieuwe bedragen vind je hier.

Belastingverlaging op brandstof wordt afgebouwd

Op 1 april 2022 verlaagde het kabinet de belasting op ongelode benzine, diesel en LPG, om automobilisten tegemoet te komen in de stijging van de energieprijzen. Deze belastingverlaging werd verlengd tot en met 30 juni 2023, maar komt nu toch echt tot een einde. In twee stappen gaat de accijns weer omhoog, te beginnen met 14 cent per liter benzine, 10 cent per liter diesel en 3 cent per liter LPG vanaf 1 juli 2023. Naar verwachting vindt de volgende stijging aan het einde van het jaar plaats.

Voor een volle tank betaal je vanaf morgen dus gemakkelijk een paar euro extra. Rijd jij om die reden vandaag alvast naar het tankstation?


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie