Tientallen zakken vol zwerfafval na opruimactie Ringbaan-Noord

Zo’n 25 deelnemers liepen zaterdagochtend door de bermen en over de aanliggende fietspaden van de Ringbaan-Noord en een stuk Ringbaan-Oost om het daar aanwezige zwerfafval op te ruimen. Dit in het kader van de wereldwijde actiedag EndPlasticSoupNow.

Getooid in opvallende gele hesjes, en begeleid door een pijlwagen van de Gemeente Weert, werden tientallen zakken vol met zwerfafval verzameld door leden van de Rotary Club Weert en andere vrijwilligers.

Wat heeft men aangetroffen?

“Sigarettenpeuken en blikjes Red Bull” verzucht één van de deelnemers bij de vraag wat er vandaag vooral is opgeruimd. “Maar ook een rol tapijt, meerdere autovelgen en zelfs kussens van een bankstel. Het is eigenlijk best bizar dat je nog geen meter kunt lopen zonder een peuk, een snoeppapiertje of een blikje te zien liggen”. Aan het begin van de middag, na een kleine vier uur zwerfafval verzamelen, vormt de volle aanhanger een triest beeld van de situatie langs de Weerter wegen, maar stemt deze ook wel weer tot tevredenheid: de opruimactie was hard nodig, en deze entree van Weert is – in ieder geval voorlopig – weer schoon.

Doodnormaal

“Het is het beeld dat we helaas overal zien”, aldus Martijn van Stratum, lid van Rotary Club Weert die deze actiedag organiseert en zelf fervent zwerfafvalverzamelaar. “Sigarettenpakjes en -peuken en blikjes, met name Red Bull, zie je eigenlijk in vrijwel elke berm liggen, helaas. Blijkbaar vinden teveel mensen het nog steeds doodnormaal om het maar gewoon in de natuur te gooien. Hopelijk gaat het onlangs ingevoerde statiegeld hierin verandering brengen.” Onder de deelnemers waren ook enkele kinderen en tieners die, geïnspireerd door deze actieve ochtend, al hardop spraken van een vervolgactie later dit jaar, bijvoorbeeld in combinatie met een schoolproject of maatschappelijke stage. “Mooi om te zien dat deze jaarlijkse actie van de Rotary ook de jongere generatie inspireert”, aldus Rotary Voorzitster Mathilde Pil. “Deze jongeren zijn onze toekomst, en dit geeft hoop”.

Geslaagde actiedag

Andere deelnemers vonden het – ondanks het voorbijrazende verkeer – bijzonder om te ervaren dat het toch ook ontspannend werkt om met een prikker en vuilniszak zo op pad te gaan, en het nuttige met het aangename te combineren. Het stralende zonnetje en de gezellige sfeer hebben hier ongetwijfeld aan bijgedragen. We kunnen dan ook terugkijken op een geslaagde actiedag!

Het uiteindelijke doel van EndPlasticSoup, om in 2050 geen plastic soup meer te hebben in onze oceanen en zeeën, en om onze rivieren, meren, bossen en parken vrijgemaakt te hebben van plastic afval, is zo weer een klein stukje dichterbij gekomen. Ook in Weert.