Derde opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden

Algemeen Weert 23 reacties 3 min. leestijd
Archieffoto WdG - Gebouw waar Oekraïense ontheemden worden opgevangen

De gemeente Weert heeft vorig jaar maart en vorig jaar augustus twee opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden geopend. Vanwege de druk op de opvanglocaties in Limburg heeft de gemeente Weert besloten om een derde locatie voor de opvang van circa 150 ontheemden te openen.

Situatie

De situatie in Oekraïne is op dit moment zeker niet beter geworden. Dat heeft als gevolg dat er nog steeds Oekraïners naar Nederland vluchten en dat de Oekraïense mensen die hier al wonen, nog even blijven.

Opvanglocatie HQ-terrein

In maart 2022 zijn ze gestart met de werkzaamheden om één van de gebouwen op het terrein van Horne Quartier (HQ-terrein) gereed te maken voor de langdurige huisvesting van Oekraïners. In augustus 2022 hebben ze het tweede gebouw geopend. Destijds gingen we nog uit van maximaal 200 personen per gebouw.

In de praktijk ligt dit aantal veel lager, namelijk circa 150 personen per gebouw. Dat heeft ermee te maken dat de gemeente Weert heeft besloten om te gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. Iedere kamer is voor één gezin/familie waardoor er veel meer privacy is. Dat geeft rust op de opvanglocatie en komt de kwaliteit ten goede. Dit heeft als nadeel dat de kamers niet optimaal gevuld zijn en dat we dus minder mensen kunnen opvangen, maar de opvang is van veel betere kwaliteit. Gebleken is dat dit prima werkt. De gezinnen die worden gehuisvest zijn, ondanks de situatie, tevreden over hun kamers en de faciliteiten in het gebouw.

De kinderen gaan naar de basisschool op het terrein of in één van de wijken in Weert en de iets oudere leerlingen naar de middelbare school. Veel volwassen bewoners hebben inmiddels een (parttime)baan gevonden in Weert om op die manier de dag door te komen en in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Derde opvanglocatie HQ-terrein

Burgmeester Raymond Vlecken: ‘Gelet op de opvangdruk die er is, er wordt in Limburg namelijk nog naar circa 1000 opvangplekken voor Oekraïners gezocht, heeft de gemeente Weert een derde gebouw gehuurd van Horne Quartier. In dit gebouw is naar verwachting ook plek voor circa 150 personen. Het definitieve aantal is afhankelijk van de gezinssamenstellingen.’

Eerste bewoners waarschijnlijk in november

Het gebouw wordt na de zomer in gereedheid gebracht. Dat houdt in dat er wordt gezorgd dat de verwarming en elektra in het gebouw goed en veilig functioneren. Daarnaast worden de kookplaten gecontroleerd en vinden er controles op de aanwezigheid van de legionellabacterie plaats. Zodra dit allemaal akkoord is, moet het gebouw worden ingericht. Dat wordt grotendeels gedaan door Oekraïense bewoners zelf in samenwerking met Punt Welzijn. De kosten die dit met zich meebrengt worden vergoed door de Rijksoverheid.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
23 reacties