Speciaal toezichtteam in Weert vanwege overlast door asielzoekers uit Budel

Algemeen Weert 7 reacties 3 min. leestijd
Archieffoto WdG - Aanhouding overlastgever

Update – Sinds kort zet de gemeente Weert een speciaal toezichtteam in. Dit om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. De beslissing komt voort uit aanhoudende klachten over een kleine groep asielzoekers die niet alleen voor overlast zorgt in buurgemeente Cranendonck, maar ook in Weert zelf. Het team, genaamd ‘Toezicht Speciale Doelgroepen’, zal bestaan uit vier personen die actief zullen zijn van dinsdag tot en met zaterdag, voornamelijk in het centrum van Weert.

Overlast voorkomen

Het hoofddoel van het toezichtteam is om bepaalde vormen van overlast te voorkomen door middel van hun zichtbaarheid en aanwezigheid. Door persoonlijk contact met de doelgroep, ondernemers en omwonenden kunnen zij in situaties waar onrust heerst of onenigheid dreigt, snel ingrijpen en de angel eruit halen voordat de situatie escaleert.

Subsidie van Rijksoverheid

De aanleiding voor de oprichting van dit toezichtteam ligt in de ervaringen van de gemeente Westerwolde, waar het asielzoekerscentrum Ter Apel gevestigd is. In deze gemeente is eerder een vergelijkbare pilot uitgevoerd, gefinancierd met € 45 miljoen die door het kabinet beschikbaar is gesteld. De resultaten van deze proef waren positief, waardoor nu ook in Cranendonck en Weert een vergelijkbaar toezichtteam wordt ingezet, betaald door het Rijk.

Ontmoedigen

Het uiteindelijke doel van deze intensievere aanpak is om criminele asielzoekers te ontmoedigen in Nederland te blijven en rond te trekken. Het kabinet wil ervoor zorgen dat zij hier geen mogelijkheden meer hebben om hun negatieve gedrag voort te zetten. Het toezichtteam zal voor de duur van één jaar in Weert actief zijn.

Waarborgen van veiligheid in Weert

Met de inzet van het speciale toezichtteam hoopt de gemeente Weert de overlast van een kleine groep asielzoekers effectief aan te pakken en de leefbaarheid en veiligheid in de stad te waarborgen. Bewoners en ondernemers worden aangemoedigd om contact op te nemen met het team als zij overlast ervaren of verdachte situaties signaleren. Samen met de inzet van de politie en BOA’s streven zij naar een prettige en harmonieuze leefomgeving voor alle inwoners van Weert.

Update: Omroep Brabant meldt nog een extra veiligheidsmaatregel. Agenten zullen voortaan meerijden in de trein op het traject Weert-Eindhoven.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties