Grote belangstelling voor archeologische rondleiding Kampershoek 2.0

1 reactie

Meer dan 100 belangstellenden hebben maandagmiddag aan de Sebastiaankapelstraat in Weert de daar uitgevoerde archeologische opgravingen bezocht. Nadat wethouder Suzanne Winters de aanwezigen had toegesproken konden de deelnemers in groepjes de vondsten bekijken. Tijdens de rondleiding kregen ze uitleg van archeoloog Fokko Kortlang en zijn collega’s.

Constante bewoning

De afgelopen tijd is er archeologisch onderzoek gedaan bij de eerder dit jaar afgebroken boerderijen op Kampershoek. Door de sloop van de gebouwen konden de archeologen een kijkje nemen ‘onder’ de vloeren van de bouwwerken. Aan de hand van verkleuringen in de grond en andere resten die er aangetroffen werden kan volgens Kortlang geconcludeerd worden dat er in ieder geval vanaf de 17e eeuw constant bewoning rond de akkers van Kampershoek is geweest. “Als je hier naar die muren kijkt is dat best indrukwekkend; dat is een soort van Rome wat je hier ziet. Met die ruïnes die je hier tegen komt. .. Alleen het is ietsje jonger allemaal”.

Eigen verhaal

De gemeente Weert laat al zo’n 30 jaar archeologische onderzoeken doen. Wethouder Winters: “Het resultaat van de opgravingen is dat we steeds beter begrijpen hoe het bewoonde landschap van Weert zich vanaf de middeleeuwen tot in de twintigste eeuw ontwikkelde. De stenen vertellen hun eigen verhaal en blijven dat ook in de toekomst doen”. In haar welkomstwoordje bedankte ze de mensen die zich de afgelopen maanden hebben ingezet bij de archeologische opgravingen op Kampershoek.

Nog niet klaar in Weert

De werkzaamheden bij de voormalige boerderijen worden eind deze week afgerond. Dan is het wat betreft archeologische opgravingen even klaar op Kampershoek, zo vertelt Kortlang. “Maar we hebben nog aan de andere kant van de Sebastiaankapelstraat (Tot aan de A2, red.) een gebied liggen wat ook misschien wel ontwikkeld gaat worden. Dat is zo’n 5 hectaren waar op dat moment ook gekeken zou kunnen worden ..  En Laarveld fase 4 komt er ook nog aan. Daar gaan we dit najaar aan de slag. We hebben dus nog genoeg te doen”.

In deze video nemen we een kijkje bij de archeologische vondsten op Kampershoek. Archeoloog Fokko Kortlang vertelt waarom de sloop van de boerderijen op Kampershoek een “uitgelezen kans” was voor zijn historische onderzoek: https://youtu.be/4I2ubrYC1Nk.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie