Choral Evensong op 3 oktober in de Paterskerk

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 4 min. leestijd
Archieffoto Capella Sine Vinculis

Op dinsdag 3 oktober aanstaande zal er om 19.00 uur weer een Choral Evensong verzorgd worden in de Paterskerk aan de Biest 43 te Weert. Het koor Capella Sine Vinculis o.l.v. Bea van der Kaaij zal deze bijzondere getijdedienst zingen.

De muziek is gekozen passend bij de zogenaamde Transitus (het sterven) van St. Franciscus: Cerca de ti Senor (Nader mijn God tot u) in een zetting van Vitro en View me Lord, van R. Lloyd als anthem. Vaste onderdelen van deze bijna geheel gezongen dienst zijn het Magnificat (Lofzang van Maria) en Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon) in de zetting van W. Byrd Faux Bourdon, de gezongen gebeden (Preces and Responses) van Ayleward. Psalm 142 zal gezongen worden op de chant (Anglicaanse wijze van 4–stemmig reciteren) van Walford Davies en ook zal het Zonnelied van St. Franciscus niet ontbreken.

Broeder Gerard Heesterbeek ofm en Jeanne Giesbers zullen voorgaan in deze dienst.
Na afloop van de dienst zal er weer gelegenheid zijn om elkaar te ontmoeten tijdens een drankje: een geliefde afsluiting van deze diensten in de Paterskerk.

Capella Sine Vinculis

Capella Sine Vinculis (‘koor zonden boeien/banden’) is een vocaal ensemble dat is opgericht door Bea van der Kaaij na haar terugkomst in Nederland – nu ruim 6,5 jaar geleden. Bea en haar gezinsleden hebben 10 jaar in Engeland gewoond, gewerkt of gestudeerd en zijn ondergedompeld geweest in de Anglicaanse koortraditie.

Het koor bestaat uit de 6 gezinsleden Van der Kaaij (voormalige buren van de Paterskerk), die allen zeer muzikaal zijn. Er is een wisselende groep van bevriende zangers die het koor uitbreidt per gelegenheid.

Het is nu ruim 6,5 jaar geleden dat Capella Sine Vinculis voor het eerst in de Paterskerk in Weert een dienst zong. Dat beviel goed en het koor werd gevraagd om ook diensten elders in Nederland te zingen, zoals in de St. Janskathedraal in Den Bosch, de Domkerk in Utrecht, de Oude kerk in Wijk bij Duurstede en de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. In Weert is het koor tegenwoordig ook regelmatig te horen in de St. Jozefskerk. Onlangs was het koor bovendien voor de tweede keer te horen en te zien bij de uitzending van de eucharistieviering vanuit de St. Martinuskerk in Sneek op NPO2.

Het koor keert graag terug naar de Peterborough Cathedral, waar de gezinsleden en vrienden regelmatig diensten hebben gezongen. Deze reis staat ook weer de planning voor 2 tot en met 5 januari 2024. Afgelopen zomer zong het koor eveneens diensten en concerten in de Spaanse provincie Galicia – een ervaring die een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op alle koorleden. En het is nog ver weg, maar in de zomer van 2025 zullen de zangers van 4 tot 11 augustus diensten zingen in de York Minster in Engeland.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie