Ontmoet levend erfgoed bij de molens in Weert

Ieder jaar vindt in het tweede weekend van september de Open Monumentendag plaats. Voor de monumentale windmolens in Weert altijd een mooie gelegenheid de deuren te openen voor bezichtigingen en rondleidingen. Ook dit jaar zijn er weer veel molens geopend op 9 en 10 september.

Levend Erfgoed

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Levend Erfgoed’. Levend (ook wel immaterieel) erfgoed zijn tradities, gebruiken en ambachten die door mensen van generatie op generatie worden doorgegeven. Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar worden dit jaar nóg zichtbaarder gemaakt tijdens de Open Monumentendag.

Het ambacht van molenaar is bij uitstek een voorbeeld van levend erfgoed. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk. Het molenaarsambacht is als enige Nederlandse traditie zelfs opgenomen op de internationale lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. Molenaars zijn daarmee letterlijk en figuurlijk levend erfgoed.

Meet and greet het levend erfgoed

Op 9 en 10 september kun je dit levende erfgoed in levende lijve ontmoeten en begroeten op veel molens in de gemeente Weert. Molenaars en molengidsen staan klaar om zowel de monumentale gebouwen als het ambacht en de eeuwenoude tradities te laten zien. Zijn de weersomstandigheden gunstig, dan zullen de molens ook draaien en sommigen misschien zelfs malen.

Te bezoeken molens

De molens die meedoen aan de Open Monumentendag zijn de vier molens van de Molenstichting Weerterland: Molen Sint Jan in Stramproy, Sint Annamolen in Tungelroy, Sint Annamolen Keent (allen op zaterdag en zondag) en de Nijverheid in Stramproy (alleen zondag). Ook twee particuliere molens zijn geopend: Wilhelmus Hubertus in Weert en De Hoop in Swartbroek. Check voor de openingstijden www.openmonumentendag.nl of www.molensinweert.nl/agenda.