‘De kaars’ van GLOW Eindhoven ook vanuit Weert te zien

Heb je afgelopen week die opvallende groene laserstraal al opgemerkt vanuit Weert (of zelfs verder, vanaf Eindhoven)? Deze laser reikt tot in de hemel en is zichtbaar tot wel 80 kilometer afstand.

Deze groene laser, genaamd ‘De Kaars,’ maakt deel uit van GLOW Eindhoven. Elke dag tussen 22:30 en 23:00 uur laat GLOW Eindhoven zich even zien aan de horizon met behulp van deze laser. Dit dient als het signaal dat het lichtfestival voor die avond bijna ten einde is.

Ook vanuit Weert kun je genieten van dit visuele hoogtepunt. De laser is goed te zien, bijvoorbeeld vanaf de fietsbrug tussen Molenakker en Laarveld.

Krachtigste laser ter wereld

Het high-tech bedrijf TRUMPF heeft de krachtigste laser ter wereld geproduceerd om haar 100-jarig bestaan te vieren. Het groene licht wordt gegenereerd door een laser met een vermogen van drie kilowatt, die opmerkelijk energiezuinig is. In slechts een uur verbruikt deze laser ongeveer evenveel energie als acht mensen die tegelijkertijd hun haar föhnen.

Luchtvaart niet in gevaar

Ongeveer 35 laserspecialisten, veiligheidsexperts, ontwerpers en andere deskundigen waren betrokken bij dit project. Naast de laserspecialiteit die TRUMPF inbracht, vereist het bedienen van deze laser uitgebreide specialistische kennis. Onder andere moet het luchtruim worden bewaakt om de luchtvaart niet in gevaar te brengen.

Nog t/m zaterdag te zien

Voor de liefhebbers, de laser vrijdag en zaterdag nog te zien tussen 22:30 en 23:00 uur. 18 november is de laatste dag van GLOW Eindhoven en daarmee ook het einde van het visuele spektakel.