Hoeveel stemmen kregen Wendy van Eijk en Geert Gabriëls?

1 reactie

De PVV is de grote winnaar van de verkiezingen geworden. Ook in Weert kreeg de partij van Geert Wilders de meeste stemmen. Tweede werd hier de VVD, gevolgd door NSC en GroenLinks-PvdA.

Op de kandidatenlijsten bij deze laatste partij en de VVD stonden twee Weertenaren; Wendy van Eijk en Geert Gabriëls. Hoeveel voorkeurstemmen zij wisten te bemachtigen werd donderdag, de dag na de verkiezingen, pas duidelijk. De reden hiervan is een nieuwe manier van stemmen tellen.

Vermoeidheid

Om fouten bij het tellen te voorkomen is de kieswet aangepast. In het verleden werden alle stemmen, op partij- en persoonsniveau, op de avond direct na de verkiezingen geteld. Vele gemeenten waren hierdoor tot aan het begin van de nacht aan het tellen. Ook in Weert was men hier telkens lang mee bezig. Door nu op de avond na de verkiezingen de partijen te tellen en de dag erna te kijken welke kandidaten hoeveel voorkeurstemmen hebben gekregen kunnen volgens burgemeester Raymond Vlecken telfouten voorkomen worden: “Ik denk dat aan het einde van zo’n dag (verkiezingsdag, red.) de vermoeidheid toeslaat .. De kieswet biedt de ruimte om dat op deze manier te doen”.

Niet verplicht

Gemeenten zijn (nog) niet verplicht deze manier van tellen te hanteren. Ongeveer de helft van alle gemeenten in Nederland doet dit sinds dit jaar. Deze manier van tellen is overigens niet helemaal nieuw. Tijdens de verkiezingen van 2014 werd er in vijf gemeenten, waaronder Sittard-Geleen, al als proef op deze manier geteld.

Uitslagen

De uitslagen op persoonsniveau uit Weert zijn bekend. Ben je benieuwd? Kijk dan hier: https://wdg.li/ugn1trg (PDF) (let op: klein lettertype). Zo is te zien dat Wendy van Eijk (VVD) in Weert 1473 stemmen kreeg. Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) kreeg in Weert 2194 stemmen en dat is meer dan lijsttrekker Frans Timmermans.

In deze video legt burgemeester Vlecken uit hoe het ‘nieuwe tellen’ in zijn werk gaat en zien we de ruim honderd vrijwilligers aan het werk in de Poort van Limburg: https://youtu.be/idLvy48AMY0.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie