Odaschool en obs de Uitkijktoren als één school verder op Boshoven

Plaats een reactie

De Odaschool en obs de Uitkijktoren in de Weerter wijk Boshoven gaan samen de toekomst tegemoet. Met behoud van hun eigen identiteit willen zij vanaf 1 augustus 2024 de krachten bundelen binnen een samenwerkingsschool. Hiermee krijgt het basisonderwijs voor kinderen in Weert-Noord nóg meer kwaliteit en betekenis. 

Op termijn is het de bedoeling dat de nieuwe samenwerkingsschool met Humankind kinderopvang en ontwikkeling zijn intrek neemt in een nieuw te bouwen Integraal Kind Centrum: 3hoven.

Het kind als winnaar

Voor de schoolbesturen van de katholieke Odaschool (MeerderWeert) en openbare basisschool de Uitkijktoren (Eduquaat) voelt samengaan als een logische vervolgstap. Onderwijskundig en organisatorisch trekken beide scholen immers al geruime tijd gezamenlijk op. De twee scholen in Boshoven delen hun visie op onderwijs en werken veelal met dezelfde lesmethodes, maar worden nu door bestuurlijke en juridische grenzen in hun samenwerking belemmerd. “Omdat we officieel twee aparte scholen zijn, mogen we geen groepen kinderen met elkaar combineren en kunnen we ook niet gebruikmaken van elkaars leerkrachten en onderwijsondersteuners. Door onder de vlag van MeerderWeert als 3hoven verder te gaan, wordt het veel makkelijker om onze expertise, menskracht, materialen en middelen te bundelen. Het onderwijs en dus het kind is hiervan de winnaar”, stellen Bart Caris en Frank Cuppers eensgezind namens de schoolbesturen van MeerderWeert en Eduquaat. 

De schoolteams zijn geïnformeerd. De medezeggenschapsraden van beide scholen gaan bij ouders peilen wat zij belangrijk vinden in de samenwerking. 

Zoals gezegd; binnen 3hoven behouden beide scholen hun identiteit. Een speciale identiteitscommissie gaat onderzoeken hoe de nieuwe samenwerkingsschool die eigenheid voor kinderen en hun ouders het beste kan waarborgen. Dat betekent dat er ruimte moet zijn voor de verschillende identiteiten en grondslagen en dat er op school aandacht blijft voor vieringen die recht doen aan zowel de openbare als de katholieke identiteit. “Zorgvuldigheid is straks ook gevraagd bij de indeling van de groepen”, zeggen Esther Weijzen en Bregje Salemans, de directeuren van de twee huidige scholen. “Per groep zullen we kijken naar de beste verdeling. Daarbij houden we rekening met kinderen die al jaren samen een klas vormen.”

IKC 3hoven

Om de voordelen van samenwerking zowel onderwijskundig, organisatorisch en financieel maximaal te kunnen benutten, is in de nabije toekomst een nieuw schoolgebouw nodig. De drie bestaande gebouwen, waar de Odaschool, de Uitkijktoren en Humankind kinderopvang nu gebruik van maken, liggen fysiek uit elkaar en voldoen niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. De gemeente Weert treft daarom de voorbereidingen voor IKC 3hoven. Een nieuwe, multifunctionele accommodatie aan de Anjelierstraat-Meidoornstraat in Boshoven waar alles samenkomt voor de ontwikkeling van kinderen van 0 tot en met 13 jaar. “Voor het basisonderwijs en de kinderopvang in Boshoven ligt hiermee een mooie toekomst in het verschiet. We kijken uit naar een krachtige samenwerking”, zo besluiten bestuurders Bart Caris en Frank Cuppers eensgezind.    

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie