OBS De Uitkijktoren zal waarschijnlijk uit straatbeeld verdwijnen

Algemeen Weert 9 reacties 2 min. leestijd

In de wijk Boshoven hebben de openbare basisschool De Uitkijktoren en de Odaschool jarenlang onderdak geboden aan leerlingen, ondersteund door kinderopvang van stichting Humankind. Er is een goede samenwerking, onder de noemer 3hoven, tot stand gekomen.

Deze partijen gaan samen verder onder de naam IKC 3hoven in een nog te bouwen schoolgebouw. Echter de naam OBS De Uitkijktoren zal naar alle waarschijnlijkheid formeel ophouden te bestaan. Voordat deze naam mag worden opgeheven moet eerst de gemeenteraad hier een beslissing over nemen.

Voor alle kinderen

Ondanks de opheffing van de openbare basisschool blijft het volgens de gemeente Weert belangrijk dat scholen toegankelijk zijn voor alle kinderen, ongeacht godsdienst of levensbeschouwing. De identiteit van de school wordt gewaarborgd door een identiteitscommissie die het bevoegd gezag adviseert over het openbare karakter en de identiteit van de school.

De gemeenteraad van Weert heeft de verantwoordelijkheid voor het openbaar onderwijs en zal binnenkort besluiten of OBS De Uitkijktoren moet blijven bestaan of dat de fusie akkoord is. De gemeentebestuur en het schoolbestuur hebben in elk geval het voornemen dat OBS De Uitkijktoren vanaf 1 augustus 2024 formeel ophoudt te bestaan als een aparte basisschool.

Daling aantal leerlingen

De opheffing van OBS De Uitkijktoren komt niet uit de lucht vallen; de school heeft te kampen gehad met een aanzienlijke daling van het aantal leerlingen in de afgelopen jaren. Prognoses wijzen uit dat de school in 2025 onder de door de gemeente vastgestelde opheffingsnorm van 88 leerlingen zou vallen.

Één Kindcentrum

De gezamenlijke inspanningen van directies, teams, ouders en betrokkenen binnen het 3hoven hebben als doel de samenwerking te verbeteren in de vorming van één Kindcentrum. Het besluit over de opheffing van OBS De Uitkijktoren zal worden besproken tijdens de commissievergadering ‘Samenleving en Inwoners’ op 9 januari 2024. Daarna zal de gemeenteraad van Weert op 17 januari haar definitieve standpunt bepalen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
9 reacties