Stichting Cuba Adelante terug uit Cuba

Nederweert-Eind – Afgelopen oktober zijn Mieke en Gerard van Stichting Cuba Adelante weer afgereisd naar Cuba. Na 4 jaar was het een prettig weerzien met de mensen die ze al zo lang niet meer gezien hadden. Er is in die jaren dan ook veel gebeurd. Zo werd in 2019 de eerste container hulpgoederen verstuurd en zijn er tot en met juli 2023 al 5 in Cuba aangekomen. 

Reisverslag

Voordat Mieke en Gerard in Holguin aankwamen hadden ze al een lange reis achter de rug. Deze ging van Brussel naar Varadero en daarna door naar Havana, waar ze enkele dagen verbleven. Door het goede contact met één van hun sponsoren konden ze vier weken lang gebruikmaken van een auto. 

De eerste dag van hun reis werden ze onthaald in het provinciehuis van Holguin. Veel lovende woorden en dank werd hen, maar ook de helpende mensen in Nederland, toebedeeld. Rodolfo, de supervisor/contactpersoon voor de stichting in Cuba, en Juan, hoofd van het Ministerie van Onderwijs in Holguin die voor hen de gesprekken vertaalde, gingen bijna drie weken lang mee op pad om alles te bezoeken.

Bekendheid

Omdat de stichting ook in Cuba steeds meer bekendheid krijgt waren er vele instituten die bezocht werden: weeshuizen, scholen, ziekenhuizen, bejaardenhuizen, een instituut voor lichamelijk gehandicapten en fabrieken. Er werden diverse plaatsen aangedaan, zoals Holguin, Banes en Moa. Mieke en Gerard werden zelfs door het regionale televisiestation uitgenodigd voor een interview. 

Overal namen de mensen volop tijd voor rondleidingen en het laten zien van de goederen die de stichting de afgelopen jaren verstuurd had. Zo was er ook een goed gesprek met de directeur van een ziekenhuis in Holguin. Mieke en Gerard zouden hem graag helpen met apparatuur, maar dat is niet eenvoudig. Aan medische goederen hebben ze de afgelopen jaren wel al heel wat verstuurd, evenals leermiddelen. Desondanks zagen ze op de scholen die ze bezochten hoe hoog de nood aan school- en kantoorbenodigdheden is.

Leven in Cuba

Het was een zeer mooie reis, aldus Mieke en Gerard. Doordat ze een auto tot hun beschikking hadden, hebben ze veel van het land kunnen zien: de mooie afwisselende natuur en de bekende plaatjes die je normaal alleen online ziet, of helemaal niet.

Tegelijkertijd werd hen echter ook duidelijk dat het leven voor een Cubaan de laatste jaren hard achteruit is gegaan. Met een gemiddeld salaris van € 30,00 tot € 35,00 per maand is ook in Cuba niet rond te komen. Van dichtbij hebben Mieke en Gerard gezien hoe het voor een Cubaan overleven is. Door brandstoftekort worden delen van een streek urenlang afgesloten van stroom. Dit krijgen ze vooraf wel te horen, maar belemmert het dagelijks leven behoorlijk. Zo krijgen ook fabrieken en scholen hiermee te maken en wordt de distributie van voedsel erdoor beperkt. Als er al voedsel in de winkels ligt is het duur, dus vaak is het voor de Cubaan weinig en eenzijdig eten. Omdat het toerisme een grote bron van inkomsten is, worden de hotels zo veel mogelijk bevoorraad en hebben die ook weinig last van stroomuitval.

Meer foto’s, informatie en contactgegevens van de stichting zijn te vinden op www.stichtingcubaadelante.nl.