Transformatie Beemdenstraat 38 gaat hand in hand met aanpak openbare ruimte

Plaats een reactie

Aan de Beemdenstraat 38 in Leuken wordt momenteel hard gewerkt aan de transformatie van een voormalig bedrijfspand naar een wooncomplex. Hier worden 24 sociale huurwoningen gerealiseerd. Er wordt meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de openbare ruimte rondom het complex aan te pakken.

Klimaat

Het doel van deze herinrichting is om de openbare ruimte aan te passen aan de nieuwe woonbestemming voordat de toekomstige bewoners hun intrek nemen. De uitgangspunten van de herinrichting zijn onder andere vergroening, bevordering van biodiversiteit, hemelwaterafkoppeling, duurzaamheid, beheerbaarheid en klimaatbestendigheid.

Het herinrichtingsplan voorziet in het afkoppelen van hemelwater, het verminderen van verhard oppervlak, versterking van de biodiversiteit en het benadrukken van duurzaamheid, beheerbaarheid en klimaatbestendigheid in de Beemdenstraat en de Achterstestraat.

Volgt een trend

De herinrichting van dit gebied volgt een trend die eerder is ingezet in de Vrouwenhof (hoek Kaaskampweg/Achterstestraat), bij de recente herinrichting van de Frankenstraat en bij de (her)inrichting van de Sportstraat. Dit schept volgens de gemeente Weert een gevoel van rust en herkenbaarheid in de wijk, zowel wat betreft het materiaalgebruik als het profiel.

Snelheidsremmende maatregelen

Om de snelheid van gemotoriseerd verkeer te verminderen, worden er plateaus aangelegd op het kruispunt met de Middelstestraat en het kruispunt met de Achterstestraat. Daarnaast wordt de rijweg in zowel de Beemdenstraat als het te herinrichten deel van de Achterstestraat versmald tot 5,40 meter, waardoor er ruimte ontstaat voor groen in de straat. Trottoirs worden 1,5 meter breed in de Beemdenstraat en 2,10 meter breed in de Achterstestraat, met voldoende passeerplekken volgens de gemeente Weert. Tussen de Beemdenstraat 36 en 38 wordt een ondergrondse afvalcontainer geplaatst.

Opvangen van hemelwater

Schoon hemelwater van de Beemdenstraat 38 en de straat wordt afzonderlijk opgevangen en geborgen. Een deel van de groenstrook tussen de Achterstestraat en de sportvelden wordt ingericht als wadi, waar het water wordt geleid via een infiltratieriool naar een greppel in de Achterstestraat.

Parkeerplaatsen voor bezoekers

Alle nieuwe verhardingen in het gebied worden uitgevoerd in klinkers, en haaksparkeren wordt geïntroduceerd aan de Achterstestraat om bezoekersparkeerplaatsen te creëren.

19 bomen en siergrassen

In totaal worden 19 bomen geplant en een mengsel van vaste planten, siergrassen en sierheesters om de straat te verfraaien, wat een positieve bijdrage levert aan de leefomgeving en de biodiversiteit. De keuze van boomsoorten is afgestemd op de aanwezigheid van zonnepanelen op de daken van de bestaande woningen van Wonen Limburg.

De uitvoering van de herinrichting is reeds begonnen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie